For tre år siden kjøpte Lars Rise gamle Stenbro landbruksverksted på Bakkgjære i Soknedal for å kunne ha et hobbyverksted tilgjengelig kort vei hjemmefra. Lite visste han da at sønnen Sivert skulle etablere sin egen virksomhet akkurat her.

Den nå snart 17 år gamle Sivert er foretakssom, og ettersom hobbyen for kjøretøy og utstyr har vokst i omfang gjennom årenes løp etablerte han derfor nylig et eget verksted på hjemstedet. Rise Serviceverksted på Bakkgjære er i fullt driv, og hobbyverkstedet har blitt enkeltmannsforetak.

Fikk tilbud

Rise Serviceverksted er imidlertid mest et hobbyprosjekt, for innehaver Sivert prioriterer først og fremst skolegangen. Bare 16 år gammel har han imidlertid ambisjonene i orden, selv om den største interessen er kjøretøy og utstyr.

– Planen er å bli byggingeniør, men jeg har hatt interesse for kjøretøy nesten hele livet.  Jeg har utført mange serviceoppdrag for privatpersoner, blant annet på traktorer og snøscootere. Etter at jeg ifjor fikk et tilbud fra Gipling Byggmakker om å utføre service på Stihl og Viking-utstyr fant jeg imidlertid ut at jeg måtte etablere noe eget, forteller Sivert.

Kurses profesjonelt

Som sagt, så gjort. Unggutten startet i desember enkeltmannsforetaket Rise Serviceverksted, der han og pappa Lars blant annet har bygd på med en egen lakkeringshall. Til sammen disponeres nå et areal på rundt 150 kvadratmeter.

– Jeg bruker store deler av fritida mi på verkstedet, og er her hver eneste dag etter skolen, sier Sivert som går første året bygg og anlegg på Gauldal videregående skole på Støren. Nå kurses han også profesjonelt for å bli autorisert mekaniker for Stihl og Viking, og får fri fra skolen for å reise til Sandefjord.

– Det er pappa som har vært min læremester opp igjennom, men det at jeg nå får muligheten til å kurses mer profesjonelt er veldig artig. Jeg lærer masse nytt, og blir oppdatert, så det er nok et utbytte både for meg og mine oppdragsgivere, tror Sivert.

Har planene klare

Selv om det er foreldrene som eier verkstedet slik det står idag, har Sivert, ifølge pappa Lars, planene klare.

-Han skal visstnok kjøpe oss ut etterhvert. Jeg blir vel nesten som en kårkaill her jeg da, humrer Lars, som altså enn så lenge selv også bruker litt tid på hobbybasis i verkstedet.

Ser fram til å bli myndig

Sivert er en foretakssom ung mann, og innimellom oppdragene bygger han sin egen motorsykkel som planlegges å stå ferdig når veiene blir isfrie og tørre. Han har også kjørt opp både på traktor og lettsykkel, men gleder seg til han blir myndig og førerkort for bil er innen rekkevidde.

- Da blir det enklere å hente utstyr som skal repareres, så jeg ser fram til det, smiler Sivert.