I tirsdagens formannskapsmøte kommer det omstridte boligfeltet Haugen på Løvset opp til ny behandling. Feltet er blitt et symbol på protesten melhuspolitikerne har lagt ned når det gjelder nullvekstmålet og byvekstavtalen.

Nullvekstmålet

Det kom som en overraskelse på melhuspolitikerne at flertallet i fylkesutvalget stanset et lite boligfelt på Løvset. Fylkesrådmannen rådet fylkesutvalget til å si nei med blant annet begrunnelsen at det i hovedsak ville være trondhjemmere som kjøpte tomt der og at de ville bruke bil til og fra jobb i Trondheim. En biløkning ville være i strid med nullvekstmålet.

Fylkesutvalget vedtok en innsigelse mot boligfeltet, og begrunnet det med blant annet «Det er viktig med samordnet bolig-, areal og transportplanlegging spesielt i områder nært Trondheim som kan utfordre 0-vekstformålet».

Nettopp ordet nullvekstformål satte sinnene i kok i Melhus kommunestyre da de samme dag som fylkesutvalget hadde møte, fikk rede på vedtaket. Mange var ikke klar over at saken skulle opp i fylkesutvalget, og fikk informasjon via Trønderbladets nettside rett før kommunestyremøtet startet.

Byvekstavtalen

Vedtaket i fylkesutvalget førte til at kommunestyret utsatte behandlinga om hvilke krav Melhus skal stille for å være med i byvekstavtaleforhandlingene. Disse forhandlingene starter 8. juni, og Melhus er blitt invitert inn. Formannskapet har tidligere ønsket å stille blant annet parkeringshus, gangbru over Gaula og flere pendlerparkeringsplasser som krav for å bli med på avtalen.

Ikke bare fylkeskommunen fremmet innsigelse. Fylkesmannen fremmet innsigelse med begrunnelsen jordvern selv om selve boligfeltet ikke blir lagt på dyrkajord. Statens vegvesen fremmet innsigelse, og viste til Melhus kommunes arealplan, energi- og klimaplan.

Tirsdag blir det avklart om formannskapet velger å trosse innsigelsene eller om det følger rådet om å ta innsigelsene til følge slik at planforslaget for boligfeltet ikke blir sluttbehandlet.