- Vi visste ikke helt hvordan det kom til å gå i starten, men det har gått bra hittil, sier Ola Raphaug ved Hogna Brygg.

Ola Raphaug er bryggerimester ved Hogna Brygg, han står ansvarlig for å brygge ølet som produseres fra Kotsøy.

Alt i ett

I Hogna Brygg sine lokaler på Kotsøy har de sin egen butikk, kjølerom, lager, kontor og alt av utstyr for å produsere øl. Ølbrygging involverer mange prosesser med både riktige ingredienser, temperatur og lagringstid.

HELLSTRØM I KOTSØY: Ola Raphaug koser seg som bryggerimester i Hogna brygg. Han forklarer at det er mer enn bare en jobb.

- Først blir knust malt blandet med varmt vann, dette danner en slags grøt som blir kalt mesk, forteller Raphaug.

Raphaug forklarer videre at denne grøten trenger omtrent en time på seg for å bli ferdig. Grøten blir til en søtlig væske, kalt vørter. Etter væska blir silt gjennom, før den blir overført til en lagringstank.

RENGJØRING: Ola Raphaug forklarer at 80 prosent av jobben går ut på å vaske.

- Vørteren blir så kokt i underkant av to timer, videre blir humle tilsatt for bitterhet, smak og aroma, sier Raphaug.

Etter kokinga blir vørteren kjølt ned og overført til en gjæringstank. Her står ølet i cirka tre uker før det er klart for å bli tappet på ølbokser.

Gjenvinner restene

Hogna Brygg sitter igjen med en del rester etter å ha produsert øl. Rester av mesk og gjær gir de bort til lokale bønder, som bruker det som fòr til dyra sine. Enkelte rester blir også hentet av Soknedal Bakeri. Bakeriet omdanner restene til maltchips.

- Det er viktig for oss i Hogna Brygg å tenke miljø og gjenbruk når det er mulig, forteller Raphaug.

KOSESTUND: I løpet av sommeren syklet tyskeren Manuel Suchy fra Tyskland til Nordkapp. Han tok en pit-stop i Gauldalen, her fikk han et pust i bakken med Hogna Brygg.

Flere typer øl

Øl kan deles inn i to hovedtyper, ale og lager. Lager gjæres ved cirka åtte til ti grader, samt at det blir lagret kaldt i en periode etter gjæringen. Innenfor denne kategorien av øl finner vi blant annet pils, bayer, og bokkøl. I den andre kategorien av øl har vi ale. Dette ølet gjæres varmere på rundt 18-20 grader. Her finner man blant annet ipa, hveteøl og porter.

HUMLE: Ola Raphaug måler opp riktig konsentrasjon av humle som skal blandes inn i ølet. I dag benyttet Raphaug store mengder av humle, og forklarer at ølet som brygges er ipa.

- Ipa er en øl med mye humle, sier bryggmesteren.

- Når vi lager ipa og pale ale, så vil vi helst ha en gjær som ikke gir så mye smak. Den vil vi helst ha ganske ren. Litt fruktighet, men ikke mye. Da vil vi helst få frem humla. Det er den som skal dominere disse ølstilene, forklarer Raphaug.

RIKTIG FARGE: Fra ølet er ferdig brygget, til det går over til lagringstanken sjekker Ola Raphaug at ølet har fått korrekt farge.

Ingefær og ipa

Hogna Brygg fikk utmerkelsen Årets øl under Det Norske måltid med ølet Rødskjegg. Salget deres økte godt etter at de fikk den anerkjennelsen.

KOTSØY SENTRUM: Hogna brygg flyttet inn i lokalene til den tidligere dagligvarebutikken. Hogna brygg holder åpent hver fredag fra 12.00 til 20.00.

Bransje med små marginer

- Det vil være med å sikre arbeidsplassen vår. Selv om vi selger ganske mange liter øl, så tjener vi ikke så godt på det. Vi betaler ned lån og utbetaler lønn, så det går jo rundt. Men det er fremdeles mange dugnadstimer som blir lagt ned, så en avgiftsreduksjon ønsker vi velkommen, avslutter Raphaug.

KONTROLL: Ola Raphaug må holde tunga i munnen som bryggerimester, her justerer han ned temperaturen før ølet går over til lagring i tre uker.