Soknedal bakeri opplever suksess med bakervarene, og ser alt annet enn mørkt på framtida selv om ny E6 kommer utenom Soknedal sentrum.

– Vi vurderte i vinter å trappe ned, men vi bestemte oss for fortsatt vekst, sier daglig leder Stig Torve.

Ettertraktet

Krembollene fra Soknedal bakeri er kjent langt utover Trøndelag, og bakeriet har også ettertraktede spesialiteter som wienerbrød og jernbanekake. Omsetninga har økt etter profilering gjennom Sommertoget og Matfestivalen. Bakeriet har også utsalg på Berkåk, Støren, Melhus og Orkanger.

Bedriften har 35 ansatte, og daglig leder Torve har nærmest støvsugd det norske markedet for å finne nok ansatte. Løsninga ble å ta inn fem utenlandske bakere hvorav tre fra England og to fra Slovakia.

En av dem er Carl Satchwill fra England.

– Jeg bodde ett år i Sverige, og så fikk jeg jobb her i Soknedal. Foreldrene mine er bakere, mens jeg selv hadde lite utdanning fra før. Nå har jeg vært her i 10 år, og jeg er kjempefornøyd med jobben, forteller Satchwill.

Minst én gang i uka baker han jernbanekake, kaken som opprinnelig ble benyttet som nistemat for jernbanebyggerne.

Lærlinger

– Det er svært få norske søkere som er kvalifisert. Bransjen skyter seg selv i foten om den ikke har nok lærlinger. Vi tar inn mange sommerhjelper, og vi har ungdomsskoleelever på arbeidsuke her, sier Torve.

Torgunn Budal (21) er lærling på andre året, og håper å kunne gå opp til fagprøven i konditorfaget i november. Gauldal videregående skole har ikke lyktes med å få nok elever til å starte mat- og restaurantfag, og Torgunn Budal er elev ved Strinda videregående skole.

– Da jeg startet på utdanninga fikk jeg høre at det er vanskelig å få lærlingplass i dette faget. Jeg søkte om lærlingplass ved Soknedal bakeri og fikk nei. Etter at jeg hadde vært i Ålesund, fikk jeg lærlingplass i Soknedal, forteller Budal.

I forrige uke kom stortingskandidat Kristian Torve på besøk til bedriften sammen med Aina Bogen og Kåre Merket fra Midtre Gauldal Arbeiderparti. Kristian Torve er nevø til Stig Torve, og det ble det reneste slektstreffet inne på bakerikafeen etterpå.

– Jeg har slekta mi her, og jeg har vært i bakeriet på Operasjon Dagsverk, forteller Kristian Torve.

Stig Torve er oppvokst i Soknedal, og startet bakeriet i 2007. Planen var å vise at et bakeri var liv laga etter at Lium bakeri måtte gi opp.

E6-bygginga

Nærmest rett utenfor døra står anleggsriggen til Statens vegvesen, og AF-Gruppen fikk E6-oppdraget.

– Den neste femårsperioden skal vi være her, og vi skal også serve dem som bygger veien. Det som skjer etter at nyveien kommer, er det ingen som vet. Soknedal vil få en gunstig plassering, men det kan være skummelt om det blir et vakuum fordi det tar tid før resten av E6 blir ferdig, sier Torve.

SPESIALITET: Jernbanekaka inneholder ikke gjær, men går unna som varmt hvetebrød. Daglig leder Stig Torve gir en hjelpende hånd til ansatt Carl Satchwill. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Foto: Gunn Heidi Nakrem