Flere firma driver massetransport fra Klæbu og Fremo-platået. Vegen ned til Ler har vært så glatt at lastebilsjåfører har valgt å kjøre om Sandmoen og Melhus. Tirsdag måtte også skolebussen ta denne vegen for å komme ned til Ler.

– Det er særlig Frødalen som er ille. Den har vært en stor plage for oss den siste uka, forklarer en ansatt ved Ramlo Grustak. I flere dager har sjåførene heller valgt å kjøre om Klæbu og Klett for å komme til Melhus og Flå.

Også Forseth Grus i Klæbu bekrefter at deres sjåfører har valgt denne ruta for å unngå Frødalen og bakkene ned fra Fremo-platået.

Flere utfor vegen

Både personbiler og lastebiler har kjørt utfor vegen den siste uka. Tirsdag morgen fikk en lastebil saks på hengeren i Frødalen og ble stående fast. Det førte til at skolebussen heller ikke kom seg ned bakkene, og måtte kjøre rundt hele Vassfjellet.

– Ungene var ikke på skolen før nærmere klokka 9.30, og elever nedenfor Frødalen ble ikke hentet. Vegen er en stor sikkerhetsrisiko, og jeg prater med mange som kvier seg for å kjøre her, forteller en kvinne som bor oppe på Fremo-platået.

Hun forteller at det har vært et elendig føre gjennom Kaldvelldalen i hele vinter.

– Det har manglet både brøyting og strøing. Når yrkessjåfører vegrer seg for å kjøre, sier det mye om situasjonen. Jeg pratet med én av sjåførene, og han hadde truet med anmeldelse sist han ringte vegtrafikksentralen. Blir det ikke bedre går jeg til anmeldelse sjøl, fnyser kvinnen.

Hun forteller at hun flere ganger i vinter har varslet Statens Vegvesen om dårlig brøyting og strøing. Men hun opplever ingen bedring.

– Det var bedre i fjor vinter og tidligere år. Vi ser også at det er bedre føre på Klæbu-sida. Her virker det som om det saltes, sier kvinnen.

– Ikke spesielt dårlig

Statens Vegvesen opplyser at de ikke har fått mange klager på vintervedlikeholdet på fylkesveg 712. Byggeleder Per Olav Krogstad opplyser at Svevia AS har hatt ansvar for brøyting og strøing siden høsten 2013, og at både de og vegvesenet har jevnlige friksjonsmålinger.

– I går, på onsdag, fikk vi en del henvendelser. Entreprenøren ble varslet. Det ble foretatt målinger, og de viste at forholdene var innenfor kravene. Men vegen ble likevel høvlet og strødd, forklarer Per Olav Krogstad.

– Flere sjåfører opplever at det har vært dårlig føre mange dager i vinter. Skal det være sånn?

– Den allmenne oppfatningen avviker ofte fra de standardkrav som fylkeskommunen stiller til slike veger. Dette er en vinterveg som ikke skal saltes, og publikum må forvente vinterføre, sier Krogstad.

– Hvilken kommentar har du på at folk sier det ikke nytter å varsle fra?

– Jeg har ingen kommentar til det. Dette var ikke noen aktuell problemstilling før i går, sier Per Olav Krogstad torsdag 28. januar.

Les Trønderbladet: Se opp for livsfarlige takras

Det er bratt og svingete ned Frødalen, på fylkesveg 712 mellom Klæbu og Ler.