Grunneieren, som har et privat vanninntak fra innsjøen Benna, er lei av å kjempe mot overmakten. Han mener Metrovann-prosjektet, der Melhus kommune og Trondheim kommune samarbeider for å etablere reservedrikkevannskilder, rett og slett har ødelagt drikkevannet hans.

– Vil ha rent vann nå

Lilleberg har over lengre tid forsøkt å få ledelsen til å ta ansvar, men det eneste han har fått ut av det så langt er en klekkelig advokatregning, forteller han.

Kjøper heller i butikken

Bakgrunnen for frustrasjonen er at Metrovann fikk dispensasjon til å bygge ei fylling ut fra vannkanten ikke langt fra pumpehuset hans, og at dette ifølge Lilleberg har gjort at bunnen har kollapset, og dermed ført til grums.

– Slik situasjonen er nå smaker vannet rett og slett heslig. Samboeren min kjøper alt drikkevannet fra butikken. Det er lite tvil om at noe har skjedd, sier han og peker ned i vannet noen meter fra land.

Uenig om kvaliteten

Derfor har han også tatt saken i egne hender. Søndag var Trønderbladet med da han samlet en arbeidsgjeng med innleid dykker for å koble seg på et nytt vannrør som vil ha inntak rundt 450 meter ute i innsjøen, ikke 50 meter ut fra vannkanten slik han har hatt inntil nå.

– Nå gleder jeg meg sånn til å ta et rent glass vann at du kan ikke tro det, sier han fra båten på vannet.

Lilleberg forteller at han har prøvd å få dokumentasjon fra Metrovann om hvor de tok vannprøve før de startet anleggsperioden, og at har mottatt to forskjellige vage svar på dette.

– Ingen av dem er verd noe som helst, ifølge Mattilsynet. Prøvene skal etter retningslinjene tas i springen inne i huset mitt, og det er de ikke.

– Da de koblet meg tilbake til mitt gamle anlegg, som er et rør som ligger i Benna like ved anleggsområdet, ble derimot vannprøven gjort forskriftsmessig. De ringte til og med og sa at vi har bedre kvalitet på vannet nå enn før de begynte arbeidet. Det mener jeg nærmest er frekt, kvaliteten var langt fra god.

– Glemmer oss som bor her

Nå betaler han heller selv for å få rent drikkevann enn å vente i det han mener kan bli mange år for å få Metrovann til å ta ansvar. Dispensasjon for å ta i bruk et nytt rør for å få det private inntaket lenger ut på vannet fikk han nærmest på dagen fra Melhus kommune.

– Det var en positiv overraskelse. Jeg har også søkt hjelp hos kommunen for å få Metrovann til å ta ansvar tidligere, men det de da gjør er å sende det videre, og der skjer ingenting, sier han.

– Da de tegnet kontrakt med Trondheim kommune glemte de oss som bor her ute. Nå er det vi som må ta regninga. Vi har jo i utgangspunktet verdens beste vann.

Kåre Lilleberg er lei av å kjempe mot overmakten. Nå tar han selv regninga med å legge nytt vannrør etter at Metrovann-arbeid ved Benna har gjort drikkevannet hans betraktelig dårligere. Alle foto: Elling Finnanger Snøfugl