Halsos opplyser at de fleste kredittkort i dag tilbyr en reiseforsikring, forutsatt at du har kjøpt og betalt reisen med kredittkortet. Han opplyser videre at en må sjekke med kredittkortselskapet med tanke på hva forsikringen dekker.

REISERÅD: Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos ved Forbrukerrådet anbefaler alle reisende om å skaffe seg det europeiske helsetrygdekortet, samt tradisjonell reiseforsikring gjennom et forsikringsselskap.

- En reiseforsikring dekker vanligvis tyveri og sykdom. Ut over det må du få deg ekstra forsikring. For eksempel så bør du ha ekstra forsikringer for verdifulle gjenstander som dyrt fotoutstyr, kostbare smykker og bunad. Reiseforsikringer dekker heller ikke ulykker knyttet spennende, men risikable, fritidsaktiviteten som for eksempel dykking. Det er også slik at forsikringen bare dekker plutselig sykdom, slik at hvis man blir syk som en del av en kronisk sykdom er det ikke sikkert forsikringen dekker det. Har du for eksempel hjerteproblemer og skal til USA, så må du sjekke om du har forsikret deg mot det, forklarer Halsos.

Skaff helsetrygdekortet

Forbrukerrådet anmoder videre at det er smart å skaffe seg det europeiske helsetrygdekortet om en skal i et annet EØS/EU-land. Dette kortet er gratis, og det sikrer deg at du får samme rett som resten av lokalbefolkninga på helsestell. Samtidig kan en trygt besøke den lokale legevakten.

UFORSIKRET: Man skal være oppmerksom på at forsikringsselskapene ikke dekker enkelte aktiviteter som går under kategorien ekstremsport.

Tegn reiseforsikring

- Husk at det likevel lønner seg med en reiseforsikring. Blir du alvorlig syk, er det best å komme hjem til Norge så fort som mulig. Du kan også vanligvis benytte deg av det private helsetilbudet på stedet. Du bør derfor ikke bare satse på trygdekortet når du er på ferie i Europa. Får du ikke det du har krav på, så spar på utlegg og klag til forsikringsselskapet. Kommer du ingen vei kan du klage til Finansklagenemnda, avklarer Halsos.