Natt til mandag åpnet laksesesongen i Gaula og flere andre elver i landet. Per Magnussen har mange sesonger bak seg med fiskestanga ved elvebredden. Men det var før. Nå finner han mer glede i  å pakke sekken og traske innover terrenget til et stille og rolig vann.

– Det finnes utrolig mange spennende alternativer til laksefiske. Innlandsfiske er en helt annen greie, fri for økonomiske bekymringer på grunn av kostnadene er helt annerledes. mindre. Det koster lite å kjøpe utstyr og dra til fjell, det kan uansett ikke verdsettes i kroner og ører, mener fiskeentusiast Bjørn Magnussen.

Hemmelig fiskevann

Da får det heller være at fiskene som biter på stiller i en annen vektklasse enn «tungvekterne» i elva.

– Innlandsørreten ligger på mellom 0,7 og 1,8 kilo og det er veldig fin matfisk, sier Magnussen, som bor på Hovin.

Ørretene i bildet over landet han mandag kveld, men han nekter å fortelle hvor. Noen hemmeligheter må en innlandsfisker få ha.

– Nei, det er veldig hemmelig, sier han muntert.

– Jeg kan ikke la alle laksefiskerne få vite det, for da blir det press her også, sier han.

- Flott matressurs

– Hvordan er innlandsfiske i forhold til det å stå i elva?

– I elva er det så mange begrensninger og du kjenner på et fiskepress som jeg ikke trives med. Da kveles lysten for meg. I laksefisket er det mange som fisker samtidig og du betaler dyrt, det blir helt feil for meg, sier Magnussen.

Selv om han ikke vil røpe sitt fiskeparadis håper han likevel å se flere med fiskestang utafor allfarvei. Han treffer svært få andre på sine turer i marka og det synes han er synd.

– Innlandsørreten er en flott matressurs. Man holder tradisjoner i hevd ved å fiske i innland. Det er en utrolig ressurs som ligger der uutnyttet. Grunneiere skulle ha vært flinkere til å reklamere og vise oss hvilke ressurser som er der, mener Magnussen.