De fem besøkende var etterkommere av Hans Olsen Østlyngen som var født i 1809 og hans frue Elen Marie Olsdatter Moholt fra Strinda.

De fem reiste fra hjemstaten Main i det nordlige USA og tok først turen til Bergen. Nylig tok de turen videre til Ålesund og opp til Trøndelag og Lundamo. Der ble de tatt godt imot av familien Busklein og Ester Kjøtrød med pikenavnet Lyngen og hennes nevø, Egil Inge Lyngen.

Trelsåsen, Rate, Brandåsen og Plassen som vertene Ester Kjøtrød og Egil Inge Lyngen kommer fra, var husmannsplasser først på 1800-tallet og naturlig nok et område som måtte besøkes.

Spesielt

Søndagen ble brukt til å ta turen til Horg kirke og kirkegården for å se en slektsgrav.

De fikk også se stedet på kirkegården hvor den forrige Horg kirke lå, og som ble erstattet med dagens kirke som ble bygd først i 1890-årene.

Etter å vært der hvor Lyngens slekt bodde og rundt på Brannåsen, ble det også en tur til den oppdemte Inntaksdammen som ligger ved veien ut mot Håen.

Båttåsup på Bruatunet

De fikk servert middag ved Bruatunet på Lundamo, det som kalles båttåsup, og de fikk Ester Kjøtrøds sviskegrøt til dessert.

Etterpå ble besøket avsluttet hjemme hos Sigrid og Sigurd Busklein.

Den ene besøkende, Jon Hansen, ga uttrykk for at denne første turen til Norge hadde vært storveies og vellykket.

- Fantastisk opplevelse, smilte han bredt. Og det hadde også vært spesielt å få smake på båttåsupa og ikke minst sviskegrøten som Ester Kjøtrød hadde laget, helt nye retter for de fastboende fra Main. Og som hadde falt i noenlunde god smak.