Den 6.11 arrangeres en auksjon av ulike laksevald i Oslo. Arrangør er stiftelsen Redd Villaksen som på torsdag avholder sin årlige auksjon. Formålet er å samle inn penger til redningsarbeidet for villaksen. Donorer er grunneiere i landet som donerer fiskeopplevelser til auksjonen. Inntektene går uavkortet til arbeidet med å redde villaksstammen.

Krisemøte

Relevansen for dette arbeidet er det stadig økende problemet med rømt oppdrettslaks og lakselus. Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) kalte derfor denne uken inn til krisemøte for å bekjempe de problemene oppdrettsnæringen medfører, noe som illustrerer problemets omfang. At villaksen trues av rømt oppdrettslaks, burde være allment kjent. Sjøørretstammen på Vestlandet og Trøndelag er også truet av at lakselus er i ferd mot å bli resistent mot medisinering. På sikt risikerer vi derfor gjensidig smitte mellom oppdrettsanlegg og villfisk av resistent lakselus. En slik sirkel av smitte vil være svært vanskelig å stoppe, spesielt fordi smitten skjer i frie vannmasser.

Ideell organisasjon

Redd Villaksen er en ideell organisasjon grunnlagt av Stiftelsen Nordatlantisk Villaksfond, Norge. Denne organisasjonen er igjen tilknyttet North Atlantic Salmon Fund, opprettet av islendingen Orri Vigfusson i 1989. Organisasjonens erklærte visjon er å arbeide for full reetablering av alle ville laksestammer i alle nordatlantiske elver. I noen grad har organisasjonen derfor et motsetningsforhold til oppdrettsnæringen. Målsettingen for organisasjonen er derimot ikke å legge ned oppdrettsnæringen, men å få fjernet de problematiske sidene ved oppdrettsnæringen som i dag truer villaksen.

Gaula og Orkla

For lokale sportsfiskere har auksjonen betydning fordi vald både i Orkla og Gaula auksjoneres bort for en begrenset tidsperiode. Utropsprisen varierer for det enkelte valdet, og prisene kan synes å være for høye for den jevne laksefiskeren. I følge tidligere leder for Redd Villaksen, Pål Klouman, er det derimot vanlige folk som byr på auksjonene. Seks mann i to døgn som betaler 25 tusen kroner inkludert hytte, er en overkommelig pris i følge Klouman.

En million i 2013

Fjorårets auksjon innbrakte en million kroner til arbeidet med villaksen. Auksjonen genererer derfor betydelige summer til dette ideelle arbeidet. Redd Villaksen har også bidratt med penger til organisasjonen Elvene Rundt Trondheimsfjorden(ERT) som erstatning til notfiskere som frivillig slutter med dette fisket. I sum har organisasjonen bidratt med sekssifrede beløp for å stoppe garnfisket langs kysten etter gyteklar laks. Man argumenterer videre med at oppmerksomheten rundt egne truede dyrearter i Nord-Europa overskygges av oppmerksomheten rundt truede eksotiske pattedyr. - Vi trenger derfor mer oppmerksomhet rundt den atlantiske villaksen, sier Pål Klouman.

Årets auksjon er den niende i rekken. For interesserte går auksjonen av stabelen på Grev Wedels plass 9, Oslo fra kl. 17:30 torsdag den 6.11. Mer informasjon er tilgjengelig på hjemmesida til organisasjonen: Reddvillaksen.no