Annar Gravråk fra Kvål var bare 14 år da han sammen med to brødre var på Utøya den skjebnesvangre julidagen i 2011. Mens broren Knut la på svøm for å unngå terroristens kuler, gjemte Annar og broren Bernt Ludvig seg på øya.

- Det var veldig bra å være tilbake på sommerleir igjen, og jeg hadde gledet meg lenge. Jeg mener det var riktig å ha sommerleir igjen på Utøya. Samtidig skal en akseptere at ikke alle klarte å komme på sommerleir igjen, sier Annar.

Fire brødre

Under årets sommerleir deltok fire av fem brødre i Gravråk-familien fra Kvål. De fire var Annar, Bernt Ludvik, Knut og Martin. Den femte broren rakk ikke sommerleiren. Knut var leder for arbeidsgjengen, og Annar var også med i den gruppa.

- Det var artig å bidra litt, sier Annar som er blitt 18 år og er leder for Melhus AUF.

Annar har vært tilbake på Utøya etter 22. juli 2011, og deltok altså nå på sommerleiren som pågikk fra sist torsdag til søndag.

Ikke alle brødrene bor i Melhus lenger. Totalt deltok fire melhusbygger på AUF-leiren.

Over 1000 deltok

Over 1000 ungdommer var på sommerleir på Utøya, og Annar forteller at det ble en fantastisk sommerleir med godt program både politisk og sosialt. At Sør-Trøndelag vant pokal både i fotball- og volleyballturneringa, var også med på å gi den gode stemninga.

Om å komme hjem

- Litt over 80 av de over 1000 ungdommene som var påmeldt, var fra Trøndelag. For mange av dem var dette deres første sommerleir på Utøya. For mange var det en sterk opplevelse, men også en god opplevelse endelig å komme hjem igjen på Utøya, forteller Annar.

18-åringen legger til at de nye bygningene er veldig fine, og at noen av de eldre bygningene er pusset opp.

- Minnestedet er veldig vakkert, og en flott måte å hedre de kameratene vi mistet 22. juli 2011, uttaler Annar.

Annar forteller at deltakerne opplevde mye i løpet av dagene sommerleiren varte.

- For meg har det vært veldig viktig at AUF-ere som ikke har vært på sommerleir på Utøya før, fikk en fin leir, et fint møte med Utøya og at de fikk kjenne på Utøya-følelsen. Det har jeg inntrykk av at de har hatt., forklarer Annar.

Trøndelagsdelegasjonen. Foto: Kristian Pettersen