Nå vil Norges Jeger- og Fiskerforbund dytte folk i gang gjennom opplæringsjakt, melder nyhetsbyrået Newswire.

Les også: Flere kjøper fiskekort

I løpet av jaktåret 2014/2015 tok 13 600 personer jegerprøven, og det er rekordmange. Også flere kvinner enn noensinne vil bli jegere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Men selv om interessen for å jakte er stor, er det bare halvparten av de som tar jegerprøven som kommer seg ut på jakt.

– Det har nok mye med usikkerhet å gjøre. Det er et stort ansvar å håndtere våpen og å ta livet av et dyr. Som fersking hadde jeg ikke følt meg komfortabel med å dra ut, verken på småvilt- eller storviltjakt, uten å ha med noen som har gjort dette før, sier jeger Nina Kristoffersen fra Horten.

Les også: Får jakte på bever

Terskelen for å komme i gang er spesielt høy for de som ikke kommer fra et miljø av aktive jegere.

– Det kan virke skummelt å stikke nesa inn dørsprekken for å bli en del av jegermiljøet. For jenter er det kanskje ekstra vanskelig, siden jegermiljøet tradisjonelt har vært mannsdominert. Denne situasjonen tar vi på alvor, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

Skal følge folk på jakt

For å snu den negative utviklingen, gjennomfører NJFF i høst en storsatsing på opplæringsjakt. Forbundet tilbyr over 100 varierte opplæringsjakter fordelt over hele landet.

– Det betyr at rutinerte jegere følger nye og uerfarne jegere ut på jakt. Man blir nærmest leid ut i skogen og får veiledning hele tiden. Ofte innebærer kursene litt teori og noen turer på skytebanen, før man til slutt drar ut på jakt sammen, sier Farstad.

Deltakere kan velge mellom for eksempel gåsejaktkurs, opplæringsjakt på villrein eller duejakt for ungdom.

– Nesten uansett hva slags jakt du ønsker å begynne med, så finnes det opplæring. I tillegg til at du får erfaring, får du en fot inn i jegermiljøet. Kanskje får man nye jaktkamerater, sier Farstad.

Nina Kristoffersen jaktet lite etter at hun tok jegerprøven i 2004. I fjor ble hun med på et elgjaktkurs for kvinner i regi av Oslo Jeger- og Fiskerforening. Det ble et vendepunkt for henne og flere andre av deltakerne.

– Vi følte oss velkomne og fikk tett oppfølging på skytebanen i forkant av jakten. Derfor følte jeg meg 100 prosent sikker på at jeg skulle treffe dersom det senere dukket opp en elg på post. Flesteparten av jentene som var med på opplæringsjakten skal av gårde på elgjakt sammen i år. Så da ble det et jaktlag ut av det, sier Kristoffersen.

Statsråden ønsker jegere

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale gleder seg over at NJFF tar fatt og gir gode opplæringstilbud over hele landet til de som ønsker å bli jegere.

– Jakt er en fornuftig bruk av utmarksressursene, og i den norske jakttradisjonen ligger at dette skal være for folk flest, sier Dale.

Han mener det er flott at det gjøres slike grep som sikrer at alle som ønsker det får sjansen til å delta i jakten.

– I tillegg vil jeg vektlegge verdien av å kunne høste mat av høy kvalitet fra utmarka, sier landbruks- og matministeren.

Se hvilke opplæringsjakter som foregår i ditt distrikt her: http://www.njff.no/nyheter/Sider/Nyjeger.aspx