I mange år har Trønderenergi ventet på å få konsesjon for Vigda kraftverk, og denne uka ga Olje- og energidepartementet klarsignal til at Vigda kraftverk kan bygges ut og at Sagbergfossen kraftverk kan utbedres. Elva Vigda renner i Melhus og Skaun, og starter i Ånøya og ender i Trondheimsfjorden.

– Vi er veldig glad for å få konsesjon, sier prosjektleder Bernhard Kvaal i Trønderenergi.

Ventet i seks år

Kvaal forteller at selskapet hadde det første informasjonsmøte om utbyggingsplanene for nesten ni år siden, og sendte konsesjonssøknad til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for seks år siden. NVE innvilget søknaden i 2015, men så kom fylkesmannen med en innsigelse slik at det ble klagebehandling hos Olje- og energidepartementet. Der har saken ligget i nesten 3 1/2 år, og Kvaal sier at det nå endelig kom et svar. At det tar så lang tid å få svar på en konsesjonssøknad, er uvanlig ifølge Kvaal.

Siden årene har gått, ønsker Trønderenergi nå å vurdere på nytt lønnsomheten i prosjektet og om prosjektet skal bygges ut i egen regi eller sammen med en annen aktør. Strøm/Chr Salvesen & Chr Thams's Communications Aktieselskab eier og driver Sagbergfossen kraftverk som er planlagt oppgradert.

Bernhard Kvaal i Trønderenergi. Foto: Trønderenergi

500 eneboliger

Trønderenergi har beregnet at årlig strømproduksjon fra Vigda kraftverk kan bli på omtrent 10 gigawattimer, noe som tilsvarer strømtilførselen til 500 eneboliger.

– Vi har satset på vindkraft, men er også opptatt av vannkraft. Det er bedre å utnytte allerede regulerte vassdrag som Vigda enn å ta nye, sier Kvaal.

Dyrelivet

Fylkesmannen var bekymret for levevilkårene for elvemusling, ål og laks.

– Elvemuslingen skal vi flytte på, mens inntaket blir tilpasset slik at ålen ikke forsvinner. Når det gjelder den lakseførende strekninga av elva, går bare de 50–100 meterne øverst ved Rakbjørgfossen tapt. Vigda er ei allerede regulert elv, og Olje- og energidepartementet har kommet fram til at konsekvensene ikke blir så store, sier Kvaal.

Dersom alt går som planlagt, ser Trønderenergi for seg at utbygging kan skje neste år. Men først skal altså selskapet foreta en økonomisk vurdering og så detaljprosjektere. Når det gjelder Sagbergfossen, regner Trønderenergi at eieren og driver av denne kjører sitt eget løp.

– Sagbergfossen kraftverk er slitt og det er fare for havari, sier Kvaal.

Kvaal minner om at det er behov for fornybar energi i Midt-Norge ettersom landsdelen ikke er selvforsynt. Samtidig har det tørre og varme været i vår og i sommer ført til at det ikke har vært så tørt i vassdrag i Midt-Norge på over 70 år. Likevel mener Trønderenergi at det vil komme nok nedbør i årene framover til at det vil lønne seg å satse på små vannkraftverk også.