Det sier Erik Sterud, fagansvarlig hos Norske Lakseelver. Etter å ha talt opp omlag halvparten av årets laksefangst, konkluderer organisasjonen Norske Lakseelver med at årets sesong blir cirka 10 prosent bedre enn snittet for de siste ti årene.

Les også: Dramatisk mye lus på sjøørreten

Les også: Viktig bidrag til drivtelling i Gaula

Mye bedre i Gaula

Årets resultater i Orkla og Gaula viser en betydelig forbedring fra i fjor, men sammenlikninger med gjennomsnittsfangstene 10-15-årsperiode viser at det er et stykke igjen. Totalfangsten i Orkla og Gaula inneholder gjenutsettingsandeler på hhv 65 og 55 prosent.

– Noe særlig høstbart overskudd er det fremdeles ikke i elvene, men det er liten tvil om at strenge fangstkvoter, og ikke minst lojale sportsfiskere, har vært viktig. Fangsttall, drivtellinger og gytegroptellinger som er blitt gjort de siste årene, viser at forvaltningsstrategiene fungerer, understreker Sterud.

132.000 laks på kroken

Etter en treg sesongstart i store deler av landet, kunne mange lakseelver by sportsfiskerne på hyggelige opplevelser utover sommeren og høsten. I et utvalg av 43 elver, som til sammen representerer halvparten av den totale norske elvefangsten, ble det denne sesongen fanget 11 prosent flere laks enn gjennomsnittet for de foregående ti sesongene.

– Gitt at utvalget vårt er representativt for landet som helhet, vil totalfangsten i år bli tett oppunder 132 000 laks. I fjor var vi ganske så nære det endelige tallet, så vi regner med at det vil ligge i denne størrelsesorden, forteller Erik Sterud, fagansvarlig hos Norske Lakseelver.

Endelig fangststatistikk publiseres av Statistisk Sentralbyrå i slutten av januar.

Solid i Namsen

I 2015 har det vært unormalt mange gode fiskedager, takket være mye vann i elvene. Illustrativ i så måte er smålakselva Skauga på Fosen, som i år kunne bokføre 346 laks mot fjorårets 64. Det må forøvrig påpekes at heller ikke årets fangst i Skauga var noe mer enn ordinær. I toppårene rundt årtusenskiftet ble det tatt over 1500 laks i elva.

I Namsen var det en meget solid sesong. Flere enn 8000 laks er bare blitt tatt fem ganger tidligere de siste 22 årene.

– Det er gledelig at andelen storlaks i Namsen igjen ser ut til å øke. Årets 14 prosent er betydelig opp fra fjorårets 9 prosent. Når forklaringer skal gis, er det naturlig å peke på betydelig mer vann gjennom hele sesongen sammenliknet med fjoråret, som var en gjennomsnittssesong for elva, påpeker Sterud.

Glede på Steinkjer

Trøndelags største gladsak sesongen 2015 er Steinkjerelvas comeback som lakseelv etter å ha vært smittet av Gyrodactylus salaris i nærmere 30 år. Årets fiske var å anse som et prøvefiske, med en totalkvote for alle elvene på 200 laks. Sesongen varte fra 1. juli-15. august.

I Stjørdalselva har årets sesong vist at oppturen fra i fjor fortsetter. Over 2650 laks innebærer en nær 60 prosent økning sammenliknet med snittet siste 10 sesonger.