Tjenester innenfor pleie- og omsorgssektoren i Melhus gis i hovedsak til personer over 67 år og til personer med funksjonsnedsettelser. Melhus samlede netto driftsutgifter innenfor dette området ligger i det øvre sjiktet om en skal sammenligne seg med dem en naturlig sammenligner seg med.

Vi er en vekstkommune, vi lever lenger og holder oss friskere lenger – det er bra!

Prognoser viser at Melhus i 2040 vil ha en tredobling av antall 90- åringer enn vi har i dag, likeså en fordobling av antall 80- åringer. Oppsummert et beregnet behov på 190% vekst frem til 2040, og sektorens behov vokser betydelig mer enn de andre store kommunale sektorene som skole og barnehage.

For å være rigget for fremtiden, og for ikke å tappe skole, barnehage og kultur for midler i fremtiden- har vi satt i gang en gjennomgang av ressursbruken innen sektoren. Vi ser også på fordelingen mellom hjemmebaserte tjenester og institusjonstjenester. Ett eksempel; en sykehjemsplass i Melhus koster litt i overkant av 1 million kroner, til denne sum kan hjemmesykepleien betjene 3 hjemmeboende med bistand hele døgnet.

Dels er det spørsmål om hva som er den rimeligste løsningen for kommunen, men det er i like stor grad et spørsmål om hva som er best for brukerne. På dette området arbeider vi ut fra et prinsipp om at tjenesten bør gis på laveste effektive omsorgsnivå og at brukeren bør bo i eget hjem så lenge som mulig. Det er jo det vi alle ønsker. Rett behandling på rett sted til rett tid nærmest mulig brukernes hverdagssituasjon.

Vi må forebygge utrygghet og ensomhet i alderdommen og fremme helse.

SP prioriterer forebyggende helsearbeid. Vi vil ha helsestasjon for eldre og en styrket hjemmesykepleie som også har et tverrfaglig forebyggende team som kan bistå med å legge til rette slik at folk kan bo lengre hjemme. Ergo- og fysiotjenesten må styrkes- det har vi allerede ett vedtak på.

Trygghetsalarmer og andre hverdags-hjelpemidler må det satses mye mer på fremover – her ligger vi etter. I tillegg må vi bli enda bedre på frivillighet- og vi vil etablere Frivillighetens Hus på Kroa.

Hva med å legge til rette for at private kan bygge sentrale leiligheter med «PLUSS- betegnelse» ala Ilsvika-pluss? Omsorgsleilighet - light. Der det er innbakt vaktmestertjenester, fellesareal og det sameiet måtte ønske.

Stem SP for en styrket hjemmebasert omsorg og forebyggende helsearbeid!

Trygghet i alderdommen for både folkehelsa og økonomien.

Du bestemmer- 14. september! Stem Senterpartiet

Les mer og se våre filmer på www.senterpartietimelhus.no

Jorid Oliv JagtøyenOrdfører i Melhus