Skolefritidsordninga i Melhus kan bli dyrere om det blir slik rådmannen foreslår i økonomi- og handlingsplan som legges fram for Melhus formannskap kommende tirsdag.

Trønderbladet har tidligere skrevet om at rådmannen har luftet for formannskapet at det kan være aktuelt å se på skolefritidsordninga. Ett av forslagene var innkorting av åpningstida, noe foreldre protesterer på. Assisterende rådmann Morten Bostad sa til formannskapet at det kan være vanskelig å gjøre noe med åpningstida så lenge en har så mye kø på E6 mellom Melhus og Trondheim.

Vil ha flere på helplass

Det andre forslaget fra rådmannen er å tvinge flere over på helplass for å øke inntektene. Om 50 flere barn går over til helplass, vil inntekta til kommunen øke med 1,24 millioner kroner ifølge rådmannens forslag. I Melhus benytter 459 barn skolefritidsordninga (SFO). Av disse har 318 barn halvplass, mens 141 har helplass.

I dag er det slik at den som har mindre enn 14 timer på SFO, betaler for en halvplass. Betalinga for en halvplass er 1379 kroner pr. måned. En helplass som da er over 14 timer pr. uke, koster 2425 kroner.  Rådmannen har hentet inn tall for nabokommuner. Midtre Gauldal har en sats på 1376 kroner for en halvplass, og der er grensa 10 timer pr. uke. En helplass over 15 timer koster 2551 kroner pr. uke. I Skaun går grensa ved 12 timer, og der koster en helplass 2460 kroner pr. måned. Også Trondheim, Malvik, Orkdal og Stjørdal har grense ved 12 timer, og prisene varierer fra 2691 i Trondheim til 1976 i Orkdal.

Rådmannen viser til opplæringsloven der det heter at "kommunen kan kreve utgiftene til skolefritidsordningen dekt gjennom egenbetaling fra foreldrene". Ifølge regnskapsresultatet for SFO i Melhus i fjor, endte kommunen opp med en utgift på 2,599 millioner kroner etter at foreldrene hadde betalt inn kontingent.

Dyrere halvplass

Ifølge forslaget fra rådmannen skal grensa for helplass i Melhus gå ved 12 timer pr. uke. Prisen for en helplass skal ifølge rådmannens forslag, ikke øke mer enn forventet prisstigning neste år. Prisen for halvplass vil derimot øke med 16 prosent, og en halvplass vil da koste 1606 kroner mot 1379 kroner i dag.

Prisen for kjøp av enkelttimer og enkeltdager mener rådmannen også må økes.

Økonomi- og handlingsplan skal først behandles av formannskapet, og så av kommunestyret i desember.