Jan Magne Bøkseth fra Melhus beskriver nivået i årets NM i bandhund for elghunder som veldig høgt. 27 hunder deltok i mesterskapet, som gikk over to dager i Kvinnherad. Han var dommer for en annen ekvipasje, og sier til Trønderbladet at det er utrolig stort å få en vinner fra Trøndelag og fra Flå.

Lørdag 8. august ble norgesmesteren kåret, og Morten Midtflå visste ingen ting før premieutdelinga.

- Jeg synes det gikk ganske bra. Vi kom over flere spor, og så dyr begge dagene. Cimba er i riktig alder, og har god erfaring og teft, sier Midtflå på telefon fra Kvinnherad, like før han skal kjøre heim til Flå.

I Kvinnherad gikk prøvene på hjort, og Midtflå opplyser at alt skal klaffe for å vinne. Vindretning, terreng, tettheten av dyr og dommerens vurdering teller med. Det er også en utfordring for hunden at den skal være stille, og ikke bjeffe, i møte med viltet.

Hver fører har med seg egen dommer og en kjentmann begge dagene.

Cimba er av rasen svart norsk elghund, og er snart fem år gammel. Den eies av Morten Midtflå og kona Nann-May, som også var med til Kvinnherad.

Godt kjent i Vassfjellet

Cimba er godt kjent i Vassfjellet, hvor Morten jakter elg. Ekteparet har til sammen fem elghunder, og driver med avl. Å få en norgesmester er et stort pluss når det gjelder å selge hvalper.

Morten Midtflå har deltatt én gang tidligere på bandhund-NM. Det var i 2008, da han oppnådde en 6.-plass. Nåløyet for å bli uttatt til NM er svært trangt.

- Hva betyr seieren for deg?

- Det er sjølsagt veldig artig, og det var forferdelig overraskende. Poengfordelinga var hemmelig helt fram til premieutdelinga, og jeg hadde ingen forventning om å stå øverst på pallen, sier Morten Midtflå.

Rekordhøge poengsummer

Svein Inge Djursvoll i arrangørklubben Hordaland Elghundklubb opplyser at nivået var svært høgt under årets NM, og at det aldri tidligere har vært gitt så høge poengsummer.

- Morten Midtflå var en verdig vinner. Han er godt kjent i elghundmiljøet, ikke minst som oppdretter. Litt artig er det også at en svarthund vinner, og at det var enda en på pallen. Både første-, tredje og fjerdeplass bla tatt av svarte elghunder, forteller Djursvoll.

Morten Midtflå bruker søndag og mandag til å kjøre heim. Bilen er fylt opp med premier.

- Førstepremien var et fullt utstyrt gevær, hundefôr, et flott bilde og mye mer, forteller Morten.

Morten Midtflå fikk hedersplassen på pallen, sammen med elghunden Cimba. Foto: Atle Helland.