4700 lokale stedsnavn er registrert av Melhus kommune, og nå er stedsnavnene gjort tilgjengelig på digitale kart kommunen har.

Banebrytende

- Dette er banebrytende arbeid, og vi vet ikke av så mange andre kommuner som har gjort noe lignende, sier avdelingsingeniør Roar Dørum.

Kartverket/Språkrådet og andre kommuner har fattet interesse for det store innsamlingsarbeidet som er gjort i Melhus, og Kartverket har gitt beskjed om at de ønsker en landsomfattende innsamling av gamle stedsnavn.

Sverige og Amerika

Lokale navn kan være flere hundre år gamle. På kartet som Melhus kommune tilbyr på sin nettside, kan en for eksempel lett finne ut hvor for eksempel Spritekra, Helsike, Sverige, Amerika, Olaihoppen, Blindperåsen og Gnellbakkin er.

Alle disse er stedsnavn som Melhus kommune har fått inn fra lag og privatpersoner, og navnene er plottet inn på kart. Når en klikker på navnet på kartet, vil en også i mange tilfeller, få informasjon om hva navnet betyr og hvem som er informant.

- Vi er takknemlig for alle bidrag, og basen er gjort tilgjengelig for framtida, sier Dørum.

Mangeårig arbeid

Kulturkonsulent Line Solbakken forteller at innsamlinga har pågått over flere år, og at kartbasen er blitt til i samarbeid mellom avdelinga kultur og fritid og avdelinga kart og oppmåling. I tillegg til lokale bidragsytere, har tre personer på NAV-tiltak hjulpet til og da ved å legge inn de innmeldte navnene i basen.

- Det er et ganske omfattende arbeid som er gjort, og vi er stolt over resultatet. Navnene er bevart for ettertida, og de er søkbare. Det er kjempeartig at Melhus kommune ligger foran også her, sier Solbakken.

Selv om den moderne tid med koordinator og gps er kommet, tror Melhus kommune de gamle stedsnavnene kan være til nytte.

Enkelte områder i Melhus kommune mangler fortsatt innrapporterte navn, og det gjelder for eksempel Vassfjellet, vestsida av Kvål og Lundamo.

Her finner du kommunens kart