– Vi skal ut og hente inn egenkapital. Det er litt nytt historisk sett for sparebanker å gjøre dette, forteller banksjef Siri Fossum.

Minimum 10 500 kroner

De skal utstede 300 000 egenkapitalbevis, til en totalramme på 31,5 millioner kroner. Hvert bevis vil koste 105 kroner. Du må minimum kjøpe 100 bevis, til en verdi av 10 500 kroner. Maksimalt beløp er tre millioner kroner. Med egenkapitalbevis ligger også muligheten for å innkassere et årlig utbytte. Fossum gir naturlig nok ingen garantier, men forteller at utbyttet historisk sett har ligget på fire til åtte prosent av kjøpesummen. Blant dem som kjøper egenkapitalbevis skal det velges to representanter, som får plass i generalforsamlingen.

Banken skal hente inn egenkapital på 31,5 millioner kroner i april. I forkant av denne prosessen er det etablert et garantikonsortium, for å sikre en vellykket emisjon. Dette garanterer dermed at banken får de 31,5 millionene de trenger, selv om ikke alle egenkapitalbevisene blir solgt. Fossum forteller at det en slik prosess er strengt regulert.

Nytt for sparebanker

– Her har lokale investorer og privatpersoner mulighet til å ta del i verdiskapningen i banken, ved at de kjøper egenkapitalbevis og får årlig utbytte, sier Fossum.

Det er generalforsamlingen som 1. mars endelig skal avgjøre om banken skal gjøre dette, men Fossum forteller at dette har vært en prosess hvor generalforsamlingen har vært informert underveis.

Innhenting av egenkapital er relativt nytt for sparebanker, mens større banker har lengre fartstid med dette. Særlig etter finanskrisen i 2008 ble det mer vanlig for mindre sparebanker å hente inn egenkapital på denne måten. Finanskrisen førte blant annet til skjerpede krav om bankenes egenkapital fra Finanstilsynet.

Vil vokse mer

– Hvorfor trenger Soknedal sparebank mer egenkapital?

– Vi gjør dette for å vokse mer, og bli enda mer robuste. Vi ønsker å vokse både innen privat- og bedriftsmarkedet. Bedriftsmarkedet krever mer egenkapital fra oss, enn privatmarkedet. Vi ønsker å styrke vår andel av bedriftslån. Og dette er en fin måte å la lokalbefolkningen ta del i verdiskapningen.

I fjor etablerte banken seg med et kontor på Valentinlyst i Trondheim. De ønsker fortsatt vekst i dette markedet, noe som også krever mer egenkapital.