Menigheten i Støren synes de har fått mye for pengene. Det gamle orgelet var utslitt, værsykt og med deler av dårlig 60-tallskvalitet. Flere alternativ ble vurdert. Å restaurere og utvide det gamle, eller å montere elektronisk orgel. Valget falt på nytt orgel fra Romania, med tradisjonelle orgelpiper. Prislapp: 1,5 millioner kroner.

– Orgelet kostet en tredjedel av det man regner på et sammenlignbart pneumatisk orgel. Vi er fornøyd med valget, og har fått et funksjonelt og godt orgel, sier kirkemusiker Ronny Kjøsen.

Vekker oppmerksomhet

Orgelet blir innviet ved gudstjeneste og en stor orgelkonsert søndag 12. august. Ole Karten Sundlisæter skal framføre en selvskrevet orgelsuite som skal vise orgelets kvaliteter, og tidligere kirkeverge og organist Knut Arne Aasen skal også spille. Sangeren Ingrid Storlimo skal framføre folketoner sammen med Ronny Kjøsen.

Orgler fra Romania er montert flere steder i Norge, men dette er det største fra Sandor Peter orgelbyggeri i Transylvania. Kjøsen forteller at flere nordmenn har vært i kontakt med menigheten for å bruke Støren-orgelet som referanse.

– Orgelet er nok ganske unikt i sitt slag. De som har hørt det har gitt gode tilbakemeldinger, sier Kjøsen.

Blir større enn det gamle

Det gamle orgelet hadde 16 stemmer, mens det nye har 23. Til sammen 1700 orgelpiper er montert, og to av orgelbyggerne kommer neste uke for å gjøre de siste justeringene. De vil også delta under innvielsen.

– Vi har plukket ut stemmer som passer til tida og et allsidig bruk. Én av de største fordelene er at vi har plassert spillepulten nede i kirka. Den kan flyttes, og gir et helt annen nærhet til solister og når det brukes under konserter. Orgelpipene er plassert bak alteret, der de stod tidligere, sier Kjøsen.

– Har orgelet noen spesiell stilart?

– Nei, ikke spesielt. Det er verken romantisk eller barokk i uttrykksformen. Men det har en varm og fin tone, og passer godt inn i kirka. Spillebordet er digitalt, og det gir rike muligheter for å programmere registeret, sier Kjøsen.

1 1/2 år uten orgel

Det gamle orgelet var norsk, laget av J. H. Jørgensen Orgelfabrik. Det ble plukket ned og solgt som deleorgel, og kirka har vært uten orgel halvannet år.

– Vi synes det er stas å ha et orgel på plass igjen, og synes vi har fått mye for pengene, sier Tore Wolden, leder i Støren menighetsråd.

Han er takknemlig for at prosjektet kunne realiseres, og at alle pengene til nytt orgel er skaffet til vege.

Av kjøpesummen bidro Midtre Gauldal kommune med 1,2 millioner kroner. Resten av gitt i gave av private og næringsliv.