– Vi har fått innspill fra folk om at det å være gammel, ikke er ensbetydende med å være syk, sier Tore Johansen i Melhuslista.

Folkemøtet

2. mai arrangerer Melhuslista folkemøte om «100 år i eget hjem», og Johansen forteller at Melhuslista har fått mange spørsmål fra folk som ønsker å få vite mer om prosjektet.

– Prosjektet «100 år i eget hjem» er kommet for å bli. Under folkemøtet som blir på Buen, blir det anledning til å stille spørsmål. Vi har invitert rådmannsteamet, Marvin Wiseth og eldrerådet, sier Johansen.

Melhuslista ønsker også å invitere Melhus ungdomsråd og Frivilligsentralen.

Prosjektet

Melhus kommunestyre har vedtatt å iverksette prosjektet «100 år i eget hjem», og målet er å forberede kommunen og innbyggerne på økende antall eldre.

Blant tiltakene er sammenslåing av sykehjemmene til ett sykehjem, opprettelse av forvaltningskontor, hverdagsrehabilitering, velferdsteknologi og oppmuntring til at innbyggerne tar ansvar for å ha boliger som gjør at de kan bo hjemme så lenge som mulig.

Assisterende rådmann Trude Wikdahl fortalte tidligere i mars at administrasjonen arbeider med et forslag om å legge ned Hølonda helsehus som sykehjem, og at alle plassene ved helsehuset skal være omsorgsboliger. Forslaget er ikke politisk behandlet.

– For Melhuslista er «100 år i eget hjem» en stor og viktig sak. Har Melhus råd til 11 kunstgressbaner, har vi råd til dette, sier Johansen.

Johansen mener at folk ikke bør være så opptatt av avstanden til for eksempel sykehjemmet, rådhuset og lensmannskontoret.

Fellesarenaer

Kaare Qvenild er opptatt av å ha arenaer er folk kan treffes, og han nevner sykehjemmene som ett av områdene. I tillegg mener han at den kommende sentrumsplanen vil bli viktig for å tilrettelegge for leiligheter.

– En skal også tenke på at yngre beboere kan trø til. Jeg mener også at folk som ikke har mulighet til å kjøpe leilighet, må hjelpes foran grupper som kan kjøpe leilighet, sier Qvenild.

Når det gjelder sykehjem, mener Qvenild at folk må forholde seg til at det er ett sykehjem i Melhus selv om sykehjemmet er i tre forskjellige bygg. Disse tre byggene er i Melhus sentrum, på Lundamo og på Korsvegen.

– Vi må stå hardt på at folk i Melhus skal få samme tilbud i framtida som i dag. Jeg tror ikke Melhus kommune vil spare så mye penger på prosjektet, men vi skal gjøre det for å få et bedre tilbud. Vi arrangerer folkemøte fordi folk er så opptatt av dette. Alle er borti eldreomsorg før eller senere, sier Qvenild.