Journalist Catharina Morken i Avisa Sør-Trøndelag fikk lørdag kveld Den trønderske lokaljournalistprisen for 2012  for sine artikler om barnevernet i Orkdal.

Prisen ble for første gang delt ut under den årlige Hellkonferansen som gikk av stabelen i helga.

Dette sa juryen i begrunnelsen for prisen:

«Å se makten i kortene kan være ekstra utfordrende i et lite samfunn hvor alle kjenner alle. Med stor utholdenhet har journalisten stått på og gjort jobben sin over tid på en uredd måte. Med stor utholdenhet evner journalisten å sette saken i kontekst tilbake i tid i en vanskelig og følsom sak, hvor konsekvensene er store. Journalisten evner å få frem mange stemmer i det som er blitt «Barnevernsaken i Orkdal», hvor avisen har fylt sitt samfunnsoppdrag til fulle».

Under programposten "Lokaljournalistikk som gjør en forskjell" lørdag fortalte Catharina Morken om sitt arbeid med å avdekke kritikkverdige forhold i barnevernstjenesten i Orkdal. Redaktør Anders Aa. Morken gjorde også rede for arbeidet med den oppsiktsvekkende og krevende saken.

Det hele begynte med en brukerundersøkelse som ga inntrykk av at folk var meget tilfreds med barnevernstjenesten i Orkdal. Catharina Morken fikk derimot tips om at ting ikke var som de skulle være. Adresseavisen og riksmedia tok etter hvert også tak i saken.

Søskenparet Anders og Catharina Morken er fra Skaun, og er barn av Adressa-journalist Astrid Morken som omkom i Afghanistan.

Under helgas konferanse for mediefolk på Hell deltok Anders Aa. Morken også i en heftig debatt om lokale nettsteder.

ST-serie om barnevernet i Orkdal

Høy temperatur på Hell

GLEDE: Journalist Catharina Morken og redaktør Anders Morken etter prisoverrekkelsen.