Under et arbeidsmøte der Melhus formannskap og næringslivsaktører var samlet, fortalte Gaute Finstad fra Kvål om Medalhusar som han håper blir en realitet.

Signaturbygg

Finstad har startet firmaet Medalhusar, og ønsker at det bygges et signaturbygg i Melhus sentrum der sagatida står i fokus. Tanken er å få dannet et kreativt miljø med verksted for håndverksfag, utstilling av gamle gjenstander fra Melhus, servering av kortreist mat og undervisning for barn og unge.

I tilknytning til senteret foreslår han å reise en statue av Einar Tambarskjelve. Høvdingen pryder kommunevåpenet i Melhus, og var i sin tid en av Norges mektigste menn.

- Dette kan bli et felles utstillingsvindu med lokal forankring og et felles møtested, fortalte Finstad.

Finstad sier til Trønderbladet at han først og fremst ønsker å kaste frampå en idé for å få tak i samarbeidspartnere. Selv er han heismontør, men er spesielt opptatt av naturbruk, landbruk og historie.

- Hvis vi klarer å få til et bredt nok engasjement, tror jeg at vi skal komme lenger. Jeg synes ideen er såpass god at innbyggerne burde være med på den, sier Finstad.

Med på ideen har han også fått med seg tidligere rektor ved Fosen folkehøgskole, Viggo Stenersen.

- Jeg har tro på dette. Det er veldig viktig å legge opp til at barn og unge inviteres inn i et slikt senter, opplyser Stenersen.

- Meget spennende

Politikerne stiller seg ikke avvisende til ideen hans, og leder Berit Wold Fjelle (Ap) i komité for oppvekst og kultur sier at hun jevnlig er blitt kontaktet av Finstad.

- Jeg er kjempepositiv til dette, og det er et meget spennende prosjekt. Et slikt senter skal ikke nødvendigvis bygges av kommunens midler. De trenger en investor. Kulturpolitisk er dette en fantastisk tanke, sier Wold Fjelle.

Wold Fjelle opplyser at hun har tipset Finstad om ulike personer han kan kontakte for å knytte forbindelser.

Under kommunestyremøtet nevnte ordfører Gunnar Krogstad Medalhusar, og opplyste at han og rådmannen i mai var blitt informert av Finstad om konseptet. Krogstad kom inn på at han synes det er vel så viktig at det blir fokusert på jernalderen fordi han tror det var en viktig tid for Melhus.

- Det finnes ikke museum som har fokus på kristning av landet, sa Krogstad.

Sagamuseum

I kommunestyremøtet hadde Jan Frode Hatlen (V) en interpellasjon om et sagamuseum der han tok opp at mange arkeologiske funn fra Melhus ligger på lager hos Vitenskapsmuseet. Dermed får mange i Melhus ikke sett funnene, opplyste Hatlen. Et museum kan ikke bygges av Melhus kommune, men av fylkeskommunen, framholdt Hatlen.

Kommunestyret vedtok at innspillet fra Hatlen om et sagamuseum skal tas opp i forbindelse med sentrumsplanen politikerne jobber med for tida.

Arbeidsmøtet på tirsdag er en del av prosessen rundt planen for Melhus sentrum.

- For å lykkes, er det avgjørende at vi trekker i samme retning, sa Krogstad.

PS: Medalhus er det opprinnelige navnet på Melhus, og skal bety husene midt i bygda.

- En kan ikke få til et museum uten å ha med fylkeskommunen, sa Jan Frode Hatlen (V) i kommunestyremøtet.