Under 1. mai-talen i Folkets Hus på Kvål sa AUF-leder Mani Hussaini hva han mener om statsråd Sylvi Listhaugs (Frp) holdning til flyktninger.

- Kast kjerringa på hue ut av regjeringa, sa Hussaini i talen som Trønderbladet refererte.

Artikkelen har gått landet rundt etter at NTB siterte fra den.

Les også: FpU: Hører ikke hjemme i norsk politikk

Kom fra Syria

I talen fortalte Hussaini (28) at familien hans kom til Norge som asylsøkere i 1998. Familien kom fra Syria.

- Vi har tenkt på at om vi hadde søkt asyl i Storbritannia, ville jeg hatt en deltidsjobb på en restaurant. Da det var min første skoledag her i Norge, spurte faren min hva det kostet å ha de tre barna på skolen. Han fikk høre at det var gratis, og han sa at han ville ha ungene på den beste skolen. Jeg har aldri sett faren min så glad som da han fikk høre at skolegang er gratis, og at det også gjelder høyere utdanning, sa Hussaini i talen.

60-70 personer var samlet til 1.mai-frokost i det over 100 år gamle Folkets Hus på Kvål. Melhus stod svært sentralt under dannelsen av Sør-Trøndelag Arbeiderparti, og flere tilknyttet arbeiderbevegelsen falt under andre verdenskrig.

Les også: Sylvi Listhaug var på Kvål

Redd for Listhaug

Hussaini gikk til angrep på innvandringsminister Sylvi Listhaug som for øvrig var på Kvål da hun var landbruksminister, og mente hun forårsaker at flyktninger ikke lykkes ved å ta fra dem norskopplæring og nekte flyktningebarn å gå i barnehage.

- Sylvi Listhaug sier at hun er redd for sine barn på grunn av flyktningene. Jeg er redd for mine barn og barnebarn på grunn av Sylvi Listhaug, fortalte Hussaini.

Videre sa han at flyktningekrisen blir framstilt som en krise for Europa, men at han selv mener dette er en krise for dem som må flykte. Han framholdt at flyktninger som kommer til Norge må bli møtt med respekt og ikke rasisme.

- Det er umulig for Norge å hjelpe alle, men det er ikke argument for ikke å hjelpe noen, sa Hussaini og siterte den berømte melhusbyggen Martin Tranmæl som sa at vi skal stå plantet med beina på jorda og ha blikket vendt utover.

Andre temaer

I talen kom Hussaini også innom arbeidsledigheten, klimakrisen og frihetsbegrepet. Som takk for talen overrakte Amund Losen Moholdt fra Kvål Arbeidersamfunn ei smørform.

Frokosten ble innledet med at Losen Moholdt fra Kvål Arbeidersamfunn bad om ett minutts stillhet for de 13 som omkom i helikopterulykka.

Les også: Topptungt 1.mai-besøk

1. mai-feiringa i Melhus fortsetter med tog i Melhus sentrum. Dagens hovedtaler er trondheimsordfører Rita Ottervik. Det blir også appeller.

Etter talen på Kvål dro AUF-lederen videre til Vikhamar og senere i dag til Stjørdal for å holde taler der før dagen endte på Jessheim der han bor.

AUF-leder Mani Hussaini ble tatt imot utenfor Folkets Hus av Amund Losen Moholdt som er leder for Kvål Arbeidersamfunn.
AUF-leder Mani Hussaini kjenner flere av Gravråk-brødrene, og benyttet anledninga til å hilse på den yngste som er Annar Gravråk. Annar kom i fjor høst inn som 18-åring i Melhus kommunestyre.
AUF-leder Mani Hussaini hilste også på ordfører Gunnar Krogstad.
Stemninga rundt bordet var god.