En lørdagskveld, 7. juli  i 1945, smalt det i Melhus leir. Trønderbladet omtalte saken i 2004. Fram til da var hendelsen ikke så godt kjent. Langt mer omtalt var, naturlig nok, eksplosjonsulykken i Hofstad leir 21. september 1948,  fire mistet livet da en ammunisjonsbunker gikk i lufta.

Eksplosjonen i Melhus leir skydtes trolig at gnister fra et lokomotiv antente taket på en av de mange tyskerbrakkene i området. Det skrev Adresseavisen 9. juli 1945.

Brakka  som ble antent, lå mellom Vertshuset Høvdingen og jernbanelinja. I alt fire brakker tok fyr. Ingen bodde i brakkene, men like ved var det forlegningsbrakker som huset russiske krigsfanger og engelske soldater.

Etter et kvarter ble det flere mindre eksplosjoner, og Melhus brannvesen prøvde å slokke brannen, men manglet vann fordi det var langt unna elva.

De små eksplosjonene fikk brannmannskapene til å holde seg på avstand, og dette berget trolig livene deres da det virkelig store smellet kom. Det var en eksplosjon med uhyggelig kraft, skrev Adresseavisen.

Det var etter alt å dømme et lager med landminer som gikk i lufta. Lagerbrakka ble oppløst i sine enkelte bestanddeler. Folk ble kastet over ende av det voldsomme lufttrykket, og vinduer ble knust i to - tre kilometers avstand fra eksplosjonsstedet. Brakkene i nærheten og en del hus i nærområdet fikk store skader.

Trønderbladet skrev om saken etter at Geir Foss fra Gåsbakken, ivrig samler særlig av materiale av tysk opprinnelse, kom over avisutklippet fra Adresseavisen. Han erfarte at det var svært få, også blant eldre melhusbygger, som huskte ulykken. Derfor kom han med utklippet til trønderbladet i 2004.

Etter et kvarter