– Vi skal legge fram en energimelding som har et 2050-perspektiv. I et sånt perspektiv er det nødvendig å gjøre en vurdering av alle tilgjengelige fornybare energiressurser. Da er det naturlig også å gjøre en vurdering av verneplanene, sier Lien til Adresseavisen (krever Pluss-abonnement). Etter planen skal energimeldingen legges fram for Stortinget før påske.

Ingen trussel mot laks

Lien ønsker ikke å si hvilke vernede vassdrag han mener bør få kraftverk, men han har tidligere ivret for en utbygging i sideelvene til Gaula.

– Det finnes ikke faglig dekning for å påstå at en endring av vilkårene for vern i Gaulavassdraget i seg selv vil utgjøre en trussel mot laks og ørret. I flere av sideelvene er det så bratt at bare flyvefisk kan oppholde seg der, sa Lien til Adresseavisen 10. mai 2011.

Høyre er uenig

Frp vil imidlertid få motstand fra sin regjeringspartner Høyre, som i 2013 gikk til valg på at sterke verneinteresser skal gå foran vannkraftutbygging. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) sier at regjeringens politikk er å bevare de vernede vassdragene for kommende generasjoner. Hun betegner vassdragene som store natur- og miljøverdier, både enkeltvis og i sum.