Buen omsorgssenter har fått el-rickshaw, og denne gjør det mulig å suse rundt med bestemor som passasjer.

Er sunn kommune

- Den er kommet hit på grunn av at Melhus er med i Sunne kommuner. Alle medlemskommuner har fått tilbud om å få en slik sykkel gratis, sier virksomhetsleder Elisabeth Heggheim.

El-rickshawen oppbevares i parkeringskjelleren til Buen omsorgssenter, og Idrettsveien bofellesskap skal stå for drifta.

Sykkeltur

- Vi ser for oss at el-rickshawen skal brukes av eldre eller andre som ikke kan sykle på tur alene. Tanken er at den som får bli med på tur, får frisk luft og en opplevelse av å være på sykkeltur. Det er plass til to i vogna. Da kan eldre for eksempel ta med ett barnebarn, sier Heggheim.

Rekkevidden til el-sykkelen som har kalesje, er 20 kilometer. Heggheim forteller at den primært vil bli brukt på gang- og sykkelveier.

- Den er jo bred så det vil bli tatt spesielle hensyn, sier Heggheim.

Hastighet

Farten på sykkelen avhenger av hvor mye kjøreren trør på pedalene. Siden den kommer opp i en viss fart, vil ikke Heggheim at hvem som helst skal få sykle den.

- Vi vil stille krav om at en enten har førerkort eller har tatt trafikalt grunnkurs, forteller Heggheim.

I første omgang er det virksomhetene innen helse og omsorg i Melhus som får låne sykkelen.

Aktivitetsdag

Sykkelen ble demonstrert under aktivitetsdagen for eldre. De frammøtte fikk ulike tilbud som ballspill, gateløp, stavgangkurs, balansetrening, seniordans og annet som skulle minske stillesitting. Buen omsorgssenter er for øvrig ett av tre sykehjem i Melhus som er livsgledesykehjem. Elever fra Melhus videregående skole var med på aktivitetsdagen for å lære og bidra.

Åsta fikk være med på en prøvetur på tirsdag, og sykkelen ble kjørt av aktivitetsansvarlig Stian Falch. Foto: Marit Leer Øyaas
Elev Magnus Love viser fram sykkelen.