Sjetteklassingene var tirsdag på vei til Trønderbladet der de skulle besøke avisa og intervjue en journalist, da de fant fire tusenlapper på fortauet. Pengene lå på fortauet under E6-brua som går over Gimsevegen.

Lå på fortauet

– Vi har aldri sett tusenlapper før, fortalte Rebecca Skjørstad (12) og Juni Mathisen (snart 12).

Sammen med Birk Fjelnset (12) og Jonathan Kregnes Kålås (11) gikk de over Gimse bru tirsdag rundt klokka 12.30. Rebecca forteller at hun var oppe i skråninga under E6-brua like ved Gimse bru da hun sammen med Birk, fikk øye på pengesedlene som lå på fortauet under brua.

De var ikke våte så de kan ikke ha ligget der lenge, forteller elevene. Det regnet litt da de gikk fra skolen.

Gikk til banken

Etter at de fant pengene, gikk de sammen med en ungdom, som kom gående på fortauet like etter at ungene oppdaget pengene, til Melhusbanken. Vegard Haugen i Melhusbanken forklarer at banken ikke tok imot pengene, men tipset barna om at de burde kontakte politiet for å melde fra om funnet. Pengene ble etter hvert overlevert til Heimdal politistasjon ettersom Melhus lensmannskontor er stengt for publikumshenvendelser.

Trønderbladet skrev tirsdag på nett om elevenes pengefunn, og om kvelden meldte en person fra til avisa om at det kunne være hennes penger. Hun ønsker ikke å stå fram med navn, men sier at pengene er blitt overlevert eieren. Utover det ønsker hun ikke så si noe mer om det som hadde skjedd.

Fikk besøk av politiet

Torsdag møtte politioverbetjent Irene Nordskag opp med finnerlønn til de fire elevene, og eieren av pengene spanderte is på hele 6A som takk for det lykkelige utfallet.

Juni, Rebecca, Birk og Jonathan var svært fornøyd med å få 100 kroner hver i finnerlønn, og de synes det er stas at klassen fikk is. De forteller at de enten skal kjøpe mobildeksel for pengene, gi pengene til foreldrene eller spare dem.

Kontaktlærer Frank Petter Bjørklund synes roser elevene for måten de løste funnet av pengene på.

– Dette handler akkurat om det vi har snakket om hele tida, og det er at en ikke skal falle for fristelsen for å ta ting og penger selv. Elevene har skjønt hva som er rett og galt, og har gjort det rette valget, sier kontaktlærer Frank Petter Bjørklund etter politibesøket.

Politioverbetjent Nordskag forteller at politiet setter pris på at elevene gjorde det som var riktig og at de prøvde å få levert pengene.

Hittegods

– De skjønte at dette ikke er deres penger, og at de ikke måtte falle for fristelsen. Uansett hva man finner, tar politiet imot det enten det er sykler eller mobiler. Det er ikke så ofte at noen finner penger, sier Nordskag.

Nordskag berømmet elevene for at de hadde opptrådt på en forbilledlig måte, og hun forklarte også at de har krav på finnerlønn.

– De fortjente en påskjønnelse, sier Nordskag.

Finnerlønna er satt til 10 prosent siden beløpet er over 500 kroner. De fire elevene fikk 100 kroner hver i finnerlønn av de 4000 kronene.

– Om en finner noe på gata, er det dermed ikke sagt at det er ditt. En må vite at det ikke er lov å ta ting en finner som sitt eget. Ærligheten varer lengst. Som voksne har en ekstra ansvar for å hjelpe barn som finner noe slik at det kommer på rett plass. I dette tilfellet anbefalte Melhusbanken at de skulle ringe politiet og politiet tar imot hittegods, sier Nordskag.

Hittegodsloven har en egen paragraf om at finneren av hittegods snarest skal gi hittegodset enten tilbake til eieren om det er kjent eller overlevere det til politiet om eieren er ukjent.

Får inn en del

Politiet får inn en del mobiler, lommebøker og bankkort som folk har funnet.

– Inni lommebøkene kan det være penger. Tidligere i uka overleverte jeg en mobil som var blitt funnet, forteller Nordskag.

Ettersom Melhus lensmannskontor er blitt stengt for publikumshenvendelser, skal hittegods innleveres til Heimdal politistasjon.

FUNNSTEDET: Jonathan (t.h), Juni, Birk og Rebecca viser hvor de fant tusenlappene. Foto: Gunn Heidi Nakrem