Stortingsvervet til Guro Angell Gimse (H) skaper politiske forviklinger i Melhus. Gimse har søkt om permisjon fra blant annet formannskapsvervet og kommunestyrevervet, men fikk ikke det da kommunestyret skulle behandle søknaden sist tirsdag.

Reglementet

Årsaken er at dersom Gimse får permisjon fra formannskapet, skal Berit Wold Fjelle (Ap) ifølge den politiske avtalen og kommuneloven mellom Ap, H og KrF, rykke inn i formannskapet. Wold Fjelle er leder for komité for oppvekst og kultur, men i Melhus finnes det en regel om at komitéledere ikke skal sitte i formannskapet.

To av tre komitéledere har flere ganger møtt i Melhus formannskap. I siste møte var både Berit Wold Fjelle (Ap) og Mikal Kvaal (H) til stede uten at ordfører Gunnar Krogstad reagerte. Krogstad sier at den ene møtte for Gimse og den andre for Jens Otto Havdal. Sistnevnte er nå tilbake etter å ha hatt permisjon fra formannskapet og kommunestyret.

Da permisjonssøknaden til Gimse skulle behandles av kommunestyret, spurte Kaare Qvenild fra Melhuslista om en kan sitte både som medlem av formannskapet og som leder i en politisk komité, og Sigmund Gråbak (Melhuslista) påpekte at det er et reglement for komiteene der dette er omtalt.

- Jeg synes kommunestyret skal holde seg til reglementet, sa Gråbak.

Ordfører Krogstad sa at det er mange eksempler på dobbeltroller.

- Vi vet aldri hvor lenge Guro Angell Gimse blir sittende på Stortinget for en minister, sa Jan Arne Bremnes (KrF) og det fikk ordføreren til å spørre om Bremnes har kjennskap til hvor lenge Gimse vil sitte på Stortinget.

Gimse er vararepresentant til Stortinget, og sitter der så lenge Linda Hofstad Helleland er statsråd.

Troverdigheten

- Det handler om troverdigheten til politikerne at vi ikke klarer å opprettholde vårt eget regelverk. Poenget er at vi forholder oss til regelverket på en ryddig måte, sa Jan Frode Hatlen (V).

Einar Gimse-Syrstad (Ap) er leder for valgnemnda, og opplyste at alle på varalista til formannskapet har dobbeltrolle.

- Vi har ikke siden 2003 opplevd at et formannskapsmedlem har fratrådt. Jeg er enig i at vi må følge vårt eget regelverk, sa Gimse-Syrstad.

Gimse-Syrstad foreslo at saken sendes tilbake til valgnemnda for utredning, og dette ble vedtatt. Inntil kommunestyret har fått behandlet saken på nytt, må Guro Angell Gimse melde forfall til hvert enkelt møte, opplyste Gimse-Syrstad.

Etter møtet sier Gimse-Syrstad at det uproblematisk at vararepresentanter som også er komitemedlemmer møter i formannskapet, men det er noe annet om komitemedlemmer møter fast i formannskapet.

- Intensjonen med reglementet er at formannskapsmedlemmer ikke skal ha komiteverv også, forklarer Gimse-Syrstad.

Gimse-Syrstad sier at det ikke er mulig å endre på varalista til formannskapet fordi kommuneloven sier at det ikke kan velges ny liste i løpet av perioden, men at det kan vurderes om komitemedlemmer skal tre til side mens de sitter i formannskapet.