Gjedda er en rovfisk som som ofte blir kallt Nordens krokodille, spiser det meste av annen fisk i de vann de holder til. At det nå er påvist at de finnes i Storvatnet, blir sett på med stor bekymring, og det er rimelig sikkert at den er satt ut der.

De to gjeddene som er tatt, er små fisk, men gjedda vokser fort og med gode gytevilkår vil det lett kunne blir store forekomster i de vann de finnes. Lovmessig er det forbudt å sette ut gjedde, det blir sett på som miljøkriminalitet og har en strafferamme med inntil tre års fengsel.

TATT PÅ ANDRE SIDEN: Lærer ved Lundamo ungdomsskole, Oddbjørn Syrstad (i midten) peker over på den andre siden av Storvatnet hvor en elev fra ungdomsskolen fikk ei lita gjedde på kroken. Leder i fiskeutvalget i Horg Jakt og Fiskelag, Torbjørn Dyrseth, t.v. og lærer Torbjørn Eide, bak.

Samarbeid

Det var først en hytteeier som varslet at han hadde fått en liten gjedde på kroken. Kort tid etter var det en elev ved Lundamo ungdomsskole som også fikk en, også den liten, som ble levert til leder av Horg Jakt og Fiske, Bjørnar Samdal, som har tatt vare på den og fryst den ned.

SKAL UTRYDDES: Denne gjedda ble tidligere i sommer fisket opp fra Storvatnet av en ungdomsskoleelev fra Lundamo ungdomsskole, og det er stor enighet om at hvis det er flere gjedder i Storvatnet, skal de utryddes.

-Vi er så takknemlig for at vi blir varslet og oppfordrer sterkt til at hvis flere får en gjedde, gi oss beskjed, sier han. Nyheten om at det var tatt gjedde i Storvatnet spredde seg raskt, og det tok ikke lang tid før det ble enighet om å få gjort noe med dette. Grunneierne gjennom Storvatnet Vel, Horg Jakt og Fiskelag og Melhus kommune har gått sammen om dette.

INFORMASJONSPLAKAT: Fylkesmannens informasjonsplakat er nå satt opp på oppslagstavla ved Storvatnet på Lundamo ,med informasjon på seks språk om at det er ulovlig med utsetting av fisk.

Miljøvernrådgiver og ansvarlig for naturoppsynstjenesten i Melhus kommune, Jan Henrik Dahl, forteller at det en selvfølge at kommunen skal være med på dette.

- Vi skal selvføgelig være med på å bidra med at rovfisken gjedda skal skal tas ut her, forteller han og opplyser at dette er så alvorlig at det også ligger på fylkesmannsnivå, ikke minst gjennom råd og informasjon. Han er sammen med Bjørnar Samdal glad for at elever ved Lundamo ungdomsskole gjennom valgfaggruppen Natur- miljø og friluftsliv viser interesse for dette og ikke minst området rundt Storvatnet.

Til våren

Det vil videre ut over høsten planlegges grundig hvordan arbeidet med å få tatt ut gjedda skal organiseres. Miljøvernrådgiver Jan Henrik Dahl mener at den beste tiden vil bli til våren.

- Da er det gytetid hvor gjedda går inn mot grunt vann, for vi må ha det for øye at det kan finnes gyteferdig gjedde er i Storvatnet, sier han. Hvordan de skal få tatt ut all gjedda er for tidlig å si nå, legger han til og avslutter at med det samarbeidet de har og skal ha utover høsten og vinteren er han overbevist at de skal klare det. Leder i Horg Jakt og Fiske, Bjørnar Samdal innrømmer at han blir litt trist og oppgitt over at noen kan gjøre noe så vanvittig å sette ut gjedde i Storvatnet som det beviselig er gjort.

-Vi skal ikke gi oss før den er borte fra Storvatnet, og legger til at det vakre området rundt Storvatnet som de siste årene er opparbeidet med ikke mange pensjonisters frivillige arbeid, ikke skal ødelegges av denne rovfisken.

- Det skal bli mulig å få en ørret på kroken her i fremtiden også, legger han smilende til.

ALVORLIG: De ser alvorlig på at det er konstatert at det er gjedde i Storvatnet på Lundamo og er glad for at det er inngått et godt samarbeid mellom flere for å få utryddet den fisken der. Fra venstre leder i Horg Jakt og Fiskelag, Bjørnar Samdal, leder i fiskeutvalget, Torbjørn Dyrseth og miljøvernrådgiver i Melhus kommune, Jan Henrik Dahl.
LITEN OG FARLIG: Leder i Horg Jakt og Fiskelag, Bjørnar Samdal, viser frem den lille gjedda som ble tatt i Storvatnet tidligere i sommer, en liten gjedde som raskt vokser og blir en farlig fisk i vannet. Foto: Tor Arne Granmo