Det er forholdsvis rolig enda på Støren hund- og kattepensjonat. Bestyrer Anita Tangstad venter imidlertid snart stor tilstrømming av hunder og katter som har bestilt opphold i sommerferien.

– Sommeren er høytid for oss. Når matmor og matfar skal reise bort, kan ikke dyra være alene, så da tar trafikken seg opp her, forteller Tangstad, som driver dyrepensjonatet sammen med mannen Ulf Ulseth.

Nødvendige forberedelser

Ekteparet tok over pensjonatet for femten år siden, og bodde tidligere i Trondheim før de tok turen til Midtre Gauldal. Nå tar de imot oppimot førti husdyr i løpet av sommeren, og trives godt med det.

Det er likevel ikke bare for dyreeierne å sette fra seg hunden eller katten på pensjonatet uten å ha gjort nødvendige forberedelser.

– Hundene må vaksineres før de kommer hit, gjerne to uker før, mens kattene bør steriliseres. Vi opplever imidlertid at folk flest er flinke til å gjøre slike ting, og vi er også flinke til å passe på. Har vi ikke ting under kontroll, mister vi godkjenningen vår fra Mattilsynet, sier Tangstad.

Les også: Her kommer Dyrebeskyttelsen

Må sette seg inn i reglene

Veterinær ved Støren dyreklinikk, Pernille Gustavsen, sier seg enig i at folk er flinke til å tenke over hva som er nødvendig før de selv drar på ferie, selv om det finnes unntak.

– Mange er mer opplyst rundt forberedelser som må gjøres med dyra før ferien, og nødvendigheten av dette med vaksinasjon og lignende. Skal man utenlands med dyr, er det langt mer man må tenke på, for eksempel eget dyrepass, og det er ulike regler for hva som gjelder for hvert land.

Å sette seg inn i reglene dit man reiser er viktig, samtidig med at man må tenke på hva som gjelder når man skal returnere til Norge igjen, sier Gustavsen.

Karantene

Og har man ikke de nødvendige papirene i orden, som kontroll på pass, ID-merking, bendelormsbehandling og vaksinering, kan karantene bli konsekvensen.

– Det kan bli lang ventetid dersom husdyret settes i karantene, dessuten kan det bli veldig kostbart, sier veterinæren.

Nødvendig å vaksinere

På dyrepensjonatet på Støren må dyra som kommer uten gyldig vaksinasjon, også i karantene.

– Det hender at det kommer noen som har glemt å ta turen innom veterinæren på forhånd. Konsekvensen da er at dyret må isoleres, for å minimere risikoen for blant annet kennelhoste, avslutter Tangstad.

Les også: Veskehunder kan få pusteproblemer

Kjellfrid Kalvå har fått vaksinert hunden sin, Max Mara. Foto: Karen Gunnes