Denne uken ble to bygninger på Stormoen og med 19 andre eiendommer fra Statskogs historie fredet av Riksantikvaren. Fredningen omfatter ett eller flere byggverk på 20 eiendommer – 45 bygninger i alt. Det dreier seg om skogskoier, skogvokterboliger, funksjonærhusvære og fjellgårder.

Anleggene som fredes ligger i ti forskjellige kommuner fra Sirdal i sørvest via innlandets skog- og fjelltrakter, med et tyngdepunkt i Femundsmarka, til Rana, Saltdal og Målselv i nord. De er fra slutten av 1700-årene til 1955, om lag halvparten fra første halvdel av 1900-tallet. Flertallet av bygninger i denne statlige sektoren er små og enkle og har blitt lite endret siden de ble bygd. Åtte av de 20 fredede skogseiendommene ligger i Røros. Det er ingen andre som fredes i Trøndelag.

8-12 mann og kokke

De to bygningene på Stormoen i Midtre Gauldal er blant dem som nå fredes. Formålet er å bevare Stormoen som et bygningshistorisk og kulturhistorisk viktig eksempel på skogsarbeiderhusvære. Ifølge fredningsvedtaket er Stormoen representativt for Statskogs virksomhet og tidligere tiders skogsdrift, og fungerte som et skogsarbeiderhusvær for et lag på 8–12 mann og kokke. Stormoen er et typisk eksempel på skogshusvær av forholdsvis høy standard for sin tid, oppført som lemmebrakke i 1955. Lemmebrakkene var basert på prefabrikkerte elementer og lemmene ble satt sammen ved oppføring. Uthuset på Stormoen ble oppført som tømret skogshusvær i 1920–30 årene. Bygningen ble omgjort til uthus med stall, trolig da det ble bygget nytt husvære i 1955. Både skogshusværet og uthuset er fredet.

Viktig næring for Norge

- Skogbruk og utmarksnæringer har vært en stor del av Norges historie, men er lite representert på listen over det som er fredet. Vi må ta vare på også de mer smålåtne bygningene i vår kulturarv. Disse bygningene forteller historier om alle dem som hadde sitt virke i skogen, en viktig næring for utviklingen av Norge. Denne fredningen av Statskogs kulturhistoriske bygninger er et viktig bidrag til fredningslisten, sier riksantikvar Jørn Holme.

- Som fellesskapets grunneier legger Statskog til rette for folks friluftsliv. Vi er opptatt av vern gjennom bruk, og vil for de aller fleste anleggene som nå fredes invitere til overnatting og opplevelser midt i historien. Det gjør tidligere tider mer levende og inntrykkene sterkere, sier administrerende direktør i Statskog Gunnar Lien.