I ei innhegning i hagen har Guttorm Johansen fra Korsvegen ei ung kongeørn. Der har den vært ei ukes tid, og Johansen regner med at det enda vil gå noen dager før den kan slippes fri.

Fuglehold

Ørn på så nært hold har familien Johansen aldri hatt. Guttorm har fuglehold som hobby, og fugleholdet er godkjent av Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen. Fuglene er i store bur enten utendørs eller i hus. Kona Monica synes fugleholdet er en fin hobby.

- Vanligvis er jeg ikke så engasjert, men da jeg så ørna ble jeg fascinert. Den skal ikke være her hos oss permanent, sier Monica.

Halvdød

Det var forrige lørdag i 12-tida at Guttorm kikket ut av vinduet i eneboligen ved Bøvra og så noe stort og svart på den andre sida av elva.

- Jeg tok fram en kikkert, og så at det var en kongeørn, forteller Guttorm.

Han tok med sønnen Elias og kjørte bort til stedet der han så ørna.

- Først prøvde den å stikke av, men så falt den sammen fordi den ikke klarte å stå. Jeg plukket den opp, og den var nesten død. Det var bare fjærene igjen av den, og jeg antar at den veide bare et par kilo, sier Guttorm.

Får kjøttdeig

Han tok ørna med seg hjem, og har latt den være i ei innhegning i hagen. Der har den plass til å flakse rundt.

- Jeg maten den med litt kyllingkjøtt, og den tok til seg maten med en gang. Siden har jeg matet den med 400 gram kjøttdeig hver dag. Ørna var utsultet og den ikke er skadet. Sult er et typisk rovfuglfenomen, sier Guttorm.

Han er klar over at det ikke er lov å ha ville rovdyr i bur, og han vil derfor varsle fra til rette instans om at han har tatt seg av ørna. Innhegninga i hagen er så stor at flere personer kan gå inni den.

En drøm

- Å få komme så nært ei ørn er en drøm som har gikk i oppfyllelse. Det er en gang i livet du har ei kongeørn i hagen, sier Guttorm.

Ørna ser ut til å være en ungfugl, og den er sky. Kjøttdeigbitene er derimot fristene, og ørna kommer så nær at Johansen kan håndmate den.

Når den har kviknet til, vil Johansen slippe den fri. Da håper han at den klarer å finne mat på egenhånd slik at den ikke sulter igjen.

Monica, Anne Louise (4) som er det yngste av fem barn i familien og Guttorm Johansen synes det er spennende med fuglehold.
Guttorm Johansen godsnakker med ørna for å få den til å komme nærmere, og det gjør den etter hvert.