General Armfelt holdt til på Melhus prestegård, én måned fra november til desember i 1718, under det etterhvert så katastrofale felttoget i Norge. Oppholdet i Melhus var meget vondt for mange, for en stor hær trengte selvsagt mat og høy. Dette tok de fra gårdene i et vidt område.

Felttog

- Folk fra bygda og andre steder er hjertelig velkommen til å være med. Det blir flott å se så mange arbeidshester og vogner samlet, sier Kaasa Moe.

Bilene man kommer til Prestegårdslåna med, må denne dagen plasseres på de forskjellige parkeringsplassene nord og sør for Låna og kirken. Plassen mellom Låna og kirken er, mens det står på, reservert for hestene og vognene. Det blir kaffe, te og kake til alle.

Kulturleder Jan Erik Landrø Melhus kommune fra Melhus kommune og Kristine Kaasa Moe fra Prestegårdslåna tar imot, sammen med resten av styret for stiftelsen og venner av Låna.

Overnatter på Ler

Etter oppholdet på Prestegårdslåna går ferden videre til Ler. Der skal følge overnatte på Gråbakken hos Sigmund Gråbak.

- Hestene skal stå i redskapshuset, mens folka overnatter på flatseng i putballhuset, forteller Gråbak. Det var i høst han fikk henvendelse om det var mulig å overnatte på Ler.

- Det er artig å få det til. Men det er ikke bare-bare å få plass til 15 hester med slede, sier Gråbak. Han gleder seg til besøket, og har fått med seg saniteten til å ordne med servering.

Stå langs ruta

- Folk kan mer enn gjerne stå langs ruta – når man oppdager at de er underveis, oppfordrer Kristine Kaasa Moe:

- Etter det jeg har fått opplyst går de langs E6 (på gang/sykkel-veien) fra Skjetlein til Melhus (det har vært på tale å gå over Rødde, men det tror jeg ikke det blir noe av). Så tar de av og kommer gammel-E6 (Melhusvegen) ved Jaktøyen/Rate og går gjennom Melhus sentrum mot Låna og videre.

- Det er gammel skikk, særlig i Sverige, at det ringes med klokker når et slikt følge kommer. Hvis noen har matklokke på gården sin, er det sikkert hyggelig for følget om det ringes, sier Kristine Kaasa Moe.