- Flere startet på Birken etter at de ble med ungene, forteller Gunhild Høvik (40).

Fotball har ikke vært noen stor interesse i familien Høvik fra Kvål, og i stedet bruker de fire familiemedlemmene fem til sju dager i uka på å sykle sammen. I stedet for å heie på avkommet, er de voksne aktive selv. Gunhild forteller at fedrene er like interessert i sporten som ungene, og at stadig flere av mødrene blir med på ritt. Selv har hun nettopp syklet sitt første turritt, og Sykkel-ener'n på Oppdal var populær. Å ta de gjeveste medaljene er ikke målet – minst like viktig er det å kunne tilbringe fritid sammen med ungene og med et felles mål.

Engasjert

Familien Høvik med Gunhild (40), Sivert (44), Marte (18) og Jakob (9) er et eksempel på at sykling er blitt familiesport. Sivert er trener for terreng, og hjelpetrener sammen med Atle Kvålsvoll på landevei. Gunhild sitter i det lokale styret og i kretsstyret.

- Jeg har vært aktiv på ski i mange år, og jeg gikk så over til sykkel. Åtte ganger har jeg syklet Birken, sier Sivert som fikk fart på hjulene etter å ha syklet til Oslo et år.

Sivert tror det er bra inspirasjon for de yngre å se at sykling kan ha med aktive langt opp i 70-åra. Innen sykling er det fulle klasser langt opp i denne aldersklassen.

Storfamilie

- Jeg oppfatter oss som en storfamilie. Ei anna mor sa at vi er hennes nærmeste familie Ungene holder nok ut lenger når hele familien er med. Marte har vært med så lenge fordi det har vært et positivt miljø. Hun har fått være med selv om hun har blitt hengende etter guttene. Sykkelsporten er et inkluderende miljø, sier Gunhild.

Hun tror at det kanskje er en forutsetning at foreldrene er med, og hun tviler sterkt på at hun kunne vært med som eneste foreldre fordi hun ifølge seg selv ikke har peiling på skruer.

Sykkelsporten kan være kostbar når hele familien skal ha hver sin treningssykkel, og det kanskje er behov for sykler både for landevei og terreng. Klærne må stelles for å holde seg lenger, og det trenger ikke gå mange minuttene før treningstøyet er tildekket av søle. Helt risikofri er sporten heller ikke. Sivert har brukket kragebeinet, mens Marte har en pause på grunn av ryggproblemer etter å ha blitt påkjørt. Likevel mener de det er lite skader totalt sett.

Gunhild sier at satsinga på skikkelig utstyr er et valg en må ta. På den andre sida ser hun verdien av å ha ungene rundt foreldrene i helgene, og vite hvor ungene er.

Familieidrett

- Det betyr mye at sykling er en familieidrett, og jeg ble med fordi John Ivar ville sykle. Jeg er nesten ivrigere enn ham. Før var jeg med på all slags sport, og så hvilte jeg i 15 år. Her kan hele familien være med, og en kjemper mot seg selv. Kravet er ikke større enn det en setter selv, sier Inge Forsetløkken (36).

Kona Janne (33), datteren Kirsti (11) og sønnen John Ivar (9) sykler sammen med Inge.

Familien Ekren med medlemmene Hege (40), Kjetil (40), Thomas (12) og Filip (10) er også ivrige syklister. Hege legger ikke skjul på at hun er med fordi ungene sykler. Begge foreldrene har syklet siden det var kjempepopulært i Gauldalen å sykle. Hege er for øvrig leder i Gauldal sykleklubb.

ENIGE: Sesongen er på tampen, og planer skal legges for videre trening. Fra venstre Inge Forsetløkken, Hege Ekren, Gunhild og Sivert Høvik.
FAMILIESPORT: Syklinga har gitt familiene en mulighet til å være sammen om en fritidsaktivitet. Eksempler på familier er Inge (bak .v) og John Ivar Forsetløkken, Hege og Filip Ekren og til høyre Gunhild, Sivert og Jakob Høvik.