Men de har allerede blitt bedre og billigere, sier banksjef Ragnar Torland.

– Vi så etter renteendringen i høst, at vi hadde lagt oss for lavt i forhold til de andre. Så på den renteendringen vi gjorde i januar, der tok vi i litt ekstra. Denne undersøkelsen er basert på tall fra desember, forklarer banksjefen.

Det er Norsk Familieøkonomi som for tjuende gang har satt norske banker under lupen, og funnet ut hvor mye som skiller dem i brukskostnader for sine kunder.

Der har Melhusbanken havnet som tiende dårligste totalbank i landet, og koster ifølge undersøkelsen sine kunder nesten 12.000 kroner mer i året, enn billigste alternativ som er SkagerakDirektebank.no.

Men dette var altså i desember.

På innskudd over 50.000 utmerker Sparebank1 SMN seg i positiv forstand, og ender på en tredjeplass blant de beste, med rente på 3,49 prosent. Her legger enkelte av de aller dårligste bankene seg ned mot 0,45 til 1 prosent rente.

Som grunnlag for beregningen har Norsk Familieøkonomi valgt et årlig bruksmønster som består av et innskudd på 20.000 kroner, debetkort årsgebyr og et kontoholdsgebyr basert på 84 nettgiroer, 60 avtalegiroer, 300 varekjøp og 60 minibankuttak.

Ragnar Torland, banksjef i Melhusbanken. Foto: Marius Rua