– Vi driver utdanning av nye søkemannskaper, forteller faglig leder Hildegunn Andersen i Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps.

Nye rekrutter fikk helgekurs på Hølonda.

Praktisk opplæring

38 deltok på kursdelen der de skulle lære søk etter savnede og skadde. Deltakerne kom fra seks forskjellige hjelpekorps i Sør-Trøndelag. I staben var det 30 personer.

Mens noen er ute i terrenget ved Korsvegen skistadion for å finne markører som spiller savnet eller skadd, får andre instruksjon i bruk av kasteline for å redde personer som har falt i vann.

Flere telt og hengekøyer er satt opp på idrettsbanen ved skolen og samfunnshuset. Andersen sier spøkefullt at de har okkupert hele bygget. Inne i ett rom holder staben til, mens gymsalen er til undervisning og bespisning.

– Tidligere har de vært gjennom omfattende førstehjelpskurs. Denne helga har de fått opplæring i leteaksjon. Vi ønsker å takke grunneiere, skolen og innbyggerne for at vi kan ha kurs her, sier Andersen.

Gruppa hadde vært en tur ute i terrenget, og består av Eirik Dahlen, Runar Indahl, Roar Wærnes, EErik O.R. Kjekshus, Oda Halle og Andrea Skjølsvik. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Ulike type oppdrag

Frivillige blir jevnlig spurt om å delta i leteaksjoner, og Andersen opplyser at de 17 hjelpekorpsene i Sør-Trøndelag kan bli utkalt.

– Det er færre oppdrag der folk har gått seg vil etter at mobilteknologien ble bedre. De fleste leteoppdragene dreier seg om folk som av ulike årsaker ikke ønsker å bli funnet eller at de ikke vet at de er blitt borte slik som demente. Hjelpekorpsene har også henteoppdrag utenfor vei. Da er det gjerne kjent posisjon, og folk ligger skadet i terrenget. Vi bistår med å få hentet ut personen, og få fraktet vedkommende til lege dersom det er behov for legebehandling, sier Andersen.

Ute i terrenget som i dette tilfellet var løypetraseen ved Korsvegen skistadion, skulle deltakerne i kurset innom markører. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Her øves det på bruk av kasteline. Med kasteline kan redningsmannskaper dra i land personer som er ute i vann. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Må være forberedt

En leteaksjon kan være både fysisk og mentalt krevende.

– Pr. i dag har vi 350 medlemmer som er godkjent for å delta i leteaksjoner. Alle er frivillig, er i ulike aldre og i ulike yrker. For å kunne bli med, må en være minst 18 år og i stand til å bære en tyngre sekk flere timer i ulent terreng. En må også være mentalt forberedt på at det kan gjøres funn. Røde Kors Hjelpekorps er veldig opptatt at det skal gjøres gode forberedelser før en går ut, og etterpå blir det kjørt debrief. Om det er behov for oppfølging etterpå, har vi også tilbud om det, sier Andersen.

Ettersom det oppstår en del leteaksjoner, er det ifølge Andersen, alltid behov for å rekruttere nye frivillige.

– Vi merker at folk er blitt veldig opptatt igjen etter koronatiden, og det er litt varierende oppmøte til oppdrag. Det er blitt litt vanskeligere å få fylt alle verv. Men vi har klart å få mange medlemmer tilbake, og vi klarer å stille på alle henteoppdrag vi blir spurt om, opplyser Andersen.

En del av kurset var å være ute i terrenget. Her er deltakerne i løypetraseen ved Korsvegen skistadion. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Skuffet over statsbudsjettet

Regjeringas tilskudd til Røde Kors ble ikke slik Sør-Trøndelag Røde Kors Hjelpekorps håpet på.

– Røde Kors Hjelpekorps yter en frivillig redningstjeneste som er bra for samfunnet. Når det gjelder budsjettet til regjeringa, er vi ikke helt fornøyde med summen regjeringa gir til Røde Kors. Medlemmer må bruke privat utstyr, og for å dekke utgifter må medlemmer bruke tid på flaskepant og annet som kan gi inntekter. I realiteten må vi betale moms for å gjøre en frivillig innsats som kommer andre til gode. Men vi er med fordi vi synes dette er en utrolig givende hobby, og fordi dette gir oss en følelse av å bidra for enkeltmennesket og samfunnet, sier Andersen.

Overnatting under kurset ble tatt på ulike steder. Foto: Gunn Heidi Nakrem