– Det beste med at elevene kommer hit, er at de samtaler med oss, sier Åsta Lervik (født i 1936).

Lervik bor på Buen helse- og omsorgssenter, og hun så fram til fredagens sommeravslutning for Livsglede for eldre.

Hun er fornøyd med å være på Buen helse- og omsorgssenter, men hun er ekstra glad for at elevene kommer og har livsglede-aktiviteter.

– Vi er glade for at elevene kommer hit, og det er kjempebra at de har aktiviteter for oss. Jeg ønsker at de senere kommer ut i jobb her på Buen, sier Lervik.

Bowling og fallskjerm

Elever fra Melhus videregående skole hadde sommeravslutning med blant annet natursti, bowling, sommermusikk, fint dekket bord med fruktspyd og fallskjermøvelser.

– Vi hopper ikke i fallskjerm med brukerne, men det er en annen aktivitet på bakken, forklarer faglærer Berit Bordal Larssen.

Elever og lærere fra Melhus videregående skole var fredag på Buen helse- og omsorgssenter, for å ha sommeravslutning for Livsglede for eldre. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Kuttet ut livsgledesykehjem

Ingen av de tre helse- og omsorgssentrene i Melhus er livsgledesykehjem lenger.

I 2015 ble Horg sykehjem (nå helse- og omsorgssenter) utropt til livsgledesykehjem. På kommunens nettside står det at Melhus har livsgledesykehjem, men enhetsleder Kristin Grindstuen forklarer at kommunen har valgt å gå ut av ordninga livsgledesykehjem etter å ha vært med på flere runder med sertifiseringer.

– Sertifiseringsordninga er avsluttet, og det er av rent praktiske årsaker. Rutinene er på plass, og vi fortsetter med egen individuell aktivitetsplan der vi har kartlegging når det kommer nye brukere. Vi følger årstidene gjennom egne opplegg. Det er politisk styrt at vi skal ha Leve hele livet-prosjektet, sier Grindstuen.

Fortsetter samarbeidet

Melhus kommune har fortsatt samarbeidet med Melhus videregående skole om livsglede for eldre selv om kommunen er ute av den nasjonale ordninga.

– Noen av elevene skal jobbe her på Buen i sommer, og da blir de kjent her når de er med på livsglede for eldre gjennom skolen, sier Grindstuen.

Inne på en av fellesstuene var det gjort klart for fellesmåltid tilberedt av elevene. Ved bordet står Amalie Vikhals og Petter Elvheim. Foto: Gunn Heidi Nakrem
Amalie Vikhals (20) og Roel Van de Paal (18) syntes det var både koselig og trivelig å få gjøre hverdagen ekstra trivelig for beboerne. Foto: Gunn Heidi Nakrem

Gir noe tilbake

Inne på Buen helse- og omsorgssenter gjøres de siste forberedelsene før beboerne

– Det at vi gir dem smil og glede, betyr mye også for meg. En får oppleve at en betyr noe for andre. Livsglede for eldre er en kjempeflott idé, sier Roel Van de Paal (18).

Planen til Van de Paal er å bli ambulansearbeider. Mens han går på videregående skole, er han vikar på Horg sykehjem. Ved siden av ham sår Amalie Vikhals (20) som vil bli hudpleier.

– Det er kjempekoselig å være med på livsglede for eldre, og det er veldig trivelig å være her, sier Vikhals.

Inne på ett av fellesrommene er det fint pyntede bord. Petter Elvheim (17) forteller at han planlegger å få seg jobb i barnehage etter endt utdanning.

– Livsglede for eldre er et kjempebra tilbud for brukerne. Det er viktig for dem å få litt glede på sine eldre dager. De har ikke så mye å gjøre, sier Elvheim.

Elin Nordgård Mellingsæter og Ingrid Mortensholm Prestmo viser fram en av postene i naturstien. Begge er 16 år. Ingrid planlegger å bli vernepleier, mens Elin vil jobbe i barnehage når hun er ferdig med utdanninga. Foto: Gunn Heidi Nakrem