Lørdag ettermiddag tikket det inn en melding på det lokale varslingssystemet for fugl i Sør-Trøndelag. Ei rustsnipe var oppdaget på Gaulosen.

Denne amerikanske vaderen er en art lokale ornitologer lenge har håpet på i Sør-Trøndelag. Fuglen ble funnet av Trond Haugskott.

Det foreligger to funn av arten i Nord-Trøndelag henholdsvis fra 1980 og 1992. Begge disse ble også funnet av Trond, som altså nå står for alle tre funn i Trøndelag.

Rustbrun fjærdrakt

Rustsnipa finnes ofte på mark med kort gress, men kan også finnes i fjæra som på Gaulosen. Den er på størrelse med en stær, og kan gjenkjennes  på et rundt hode, kort nebb, lys ring rundt øyet, gule bein og den rustbrune fargen som preger hele fuglen.

Det blir som regel sett noen veldig få rustsniper i Norge hvert år. Siden Røst har vært et av de stedene med regelmessige årlige observasjoner, pleier vi ofte å spøke litt med at den har fått navnet sitt derfra og ikke på grunn av fargen.

Fuglen ble ikke gjenfunnet mandag, men rundt 50 personer, dvs. de aller fleste lokale interesserte, også noen fra Møre og Nord-Trøndelag, fikk med seg fuglen på lørdag og søndag.

Den holdt seg sammen med de andre vaderne, for det meste på Storøra, men rastet på øysandsida ved flo.

Vandrefalk på jakt

Et spenningsmoment var de gangene flokken ble skremt opp av en jaktende vandrefalk, og stor var lettelsen når rustsnipa ble gjenfunnet etter at falken var borte igjen.

Vandrefalken gjør at fuglene lever et utsatt liv. Den kan nok bidra til at de også stresses og drar raskere videre. Kanskje har det skjedd med rustsnipa, kanskje er den der ennå, uten at den ble sett i går, men vi kan heller ikke være sikre på at den ikke har blitt bytte for falken.

SJELDEN: Ei rustsnipe ble oppdaget i Gaulosen lørdag. Foto: Eirik Spets