Hverken Melhusbanken, Soknedal Sparebank eller Sparebank1 Midt-Norge har umiddelbare planer om å sette ned renten, etter at Norges Bank plasserte styringsrenten på 1,5 prosent på onsdag i denne uken.

Dette er en nedgang på 0,25 prosentpoeng, en reduksjon som for de fleste kom uventet og tidligere enn antatt.

– Dette kom forholdsvis overraskende på oss, så vi har ikke tatt noen endelig beslutning, sier banksjef i Sparebank1 Midt-Norge på Melhus, Karl Reinert Halsen.

Lar markedet styre

Soknedal sparebank følger heller ikke opp rentekuttet foreløpig.

– I likhet med de fleste velger vi å avvente markedsutviklingen. Våre renter er mer basert på markedsrenten, enn de er av renten til Norges Bank. Vi følger dette fortløpende, og skal sørge for at vi fortsatt skal ha konkurransedyktige priser til våre kunder, uttaler banksjef Arnfinn Aakerli.

Samme forklaring har også assisterende banksjef i Melhusbanken, Jarle Gustad.

– Vi er en liten bank. Det er de store bankene som er retningsgivende, så vi venter og ser hva som skjer i markedet, uttaler han.

Rekordlav styringsrente

Styringsrenten er nå rekordlav. Den har aldri vært lavere enn 1,25 prosent, hvilket den forøvrig også var en periode under finanskrisen i 2009.

Sentralbanksjef Øystein Olsen signaliserer nå at renten kan holde seg lav lenger enn først antatt. Enkelte finansanalytikere spekulerer også i ytterligere rentekutt i mars, noe som vil gi en styringsrente som aldri har vært lavere.

Årsakene sentralbanksjefen oppga til rentenedsettingen på onsdag, er kraftig svekket oljepris, og dårligere utsikter for vekst i norsk økonomi.

I etterkant av rentekuttet har kronekursen falt betraktelig, og svenskekronen nærmer seg nå én til én mot norske kroner, ifølge Norges Bank.

KUTTER IKKE: i Soknedal sparebank, Arnfinn Aakerli, sier også de er avventende, men lover konkurransedyktige priser til sine kunder.