– 21 millioner kroner er et bra overskudd. Det hadde vært verre om det var motsatt. Vi skal ha et visst overskudd for å møte framtida, sier ordfører Gunnar Krogstad (Ap) nøkternt.

Forsiktig

Melhus kommune har over flere år hatt millionoverskudd, og rådmannen har likevel mant til måtehold.

Netto driftsresultat ble på 31,1 millioner kroner i fjor, mens selve regnskapsresultatet ble på 21,8 millioner kroner. Netto driftsresultat ligger på 2,55 prosent, og spredninga i Sør-Trøndelag er fra minus 2,1 prosent til 6,7 prosent.

– Et overskudd på to prosent er å regne som null, sier Krogstad.

Les også: Ap lover ikke asfalt på Bennavegen

Krogstad minner om at den politiske ledelsen er enig om at Melhus skal ha en trygg økonomisk ledelse. Han er ikke enig i at politikerne i fjor var for forsiktig i pengebruken.

God skatteinngang

Regnskapsresultatet ble bedre enn budsjettert, og rådmannen forklarer overfor politikerne at det er flere årsaker til dette.

Blant dem er at det var bedre skatteinngang på landsbasis og for Melhus, og at den økte skatteinngangen utgjorde 12,5 millioner kroner i ekstrainntekt. Videre har rentenivået på løpende lån vært lavere og renteinntektene noe høyere, og kommunen har fått mer i tilskudd til ressurskrevende brukere og til minoritetsspråklige elever enn forventet. Kommunestyret vedtok i fjor at alle virksomheter som gikk med overskudd i fjor, skulle få sette av dette ved regnskapsårets slutt. Dette utgjorde 5,8 millioner kroner.

Les også: Gir overskudd av auksjon til kunstner

– Det er bruk for overskuddet vi fikk i fjor. Vi må ha et disposisjonsfond, og rådmannen har foreslått å sette av sju millioner kroner fra overskuddet til fondet. I desember gjorde kommunestyret vedtak som skal betales, sier Krogstad.

Noe å bruke pengene på

Kommunestyret vedtok i fjor å sette av 1,5 millioner kroner til trafikksikring, 1,5 millioner kroner til lekeapparater ved skoler og barnehager og 2 millioner kroner til et kompetansefond.

Rådmannen foreslår også blant annet å sette av penger til en treårig prosjektstilling for å få ryddet, ordnet og levert 500 hyllemeter papirarkiv.

I tillegg foreslår rådmannen å sette av penger til hverdagsrehabilitering, juridisk bistand og til å dekke utgifter der investeringer har kostet mer enn forutsatt. Blant disse er utskifting av vinduer på Hovin skole for å spare strøm og utskifting av det gamle lekeapparatet hos Gimsøya barnehage.

– Det ser ut som at rådmannens innstilling er grei, sier ordfører Krogstad.

Rådmannens forslag til disponering av overskuddet fra i fjor behandles av formannskapet på tirsdag.