Frostating lagmannsrett har dømt den 28 år gamle ektemannen til Nilofer Naseri til 13 års fengsel, og dette er den samme straffen som 28-åringen fikk i Sør-Trøndelag tingrett.

28-åringen er funnet skyldig også i drapstrusler mot kona i tida før drapet 28. september i fjor. Lagmannsretten mener drapet på kona var brutalt, og at han ikke ga seg selv om kona kjempet imot og sønnen var til stede i leiligheten som er i Mehus sentrum. Ifølge lagmannsretten ble Nilofer først knivstukket og så kvalt.

Dommerne var uenige

De tre fagdommerne og den ene legdommeren ville ha 14 års fengsel med fradrag for ett år for tilståelsen slik at straffen ble 13 år, mens tre av legdommerne ville ha 15 års fengsel med ett års fradrag for tilståelsen. De tre legdommerne mente det måtte legges større vekt på brutaliteten i drapet og at sønnen var tilstede under drapet og i den tida mens faren skiftet av seg de blodige klærne, kastet kniven i en container og med på bilturen fram til Melhustorget der han ble arrestert av politiet.

Aktor Unni Sandøy gjentok i lagmannsretten sin påstand fra Sør-Trøndelag tingrett om 13 års fengsel, mens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen bad om at tiltalte ble frifunnet for drapstrusler og behandlet på mildest mulig måte.

Lagmannsretten festet dermed lit til vitnenes beretning om at Nilofer ble drapstruet av sin ektemann gjentatte ganger, og at også hennes mor fikk høre 28-åringens trussel om at han skulle drepe datteren hennnes. Ifølge dommen forklarte tre vitner at de oppfattet at Nilofer var redd for ektemannen og at hun fortalte at hun ble truet på livet. I dommen kommer det også fram at UDI ble informert om truslene. 28-åringen har midertidig oppholdstillatelse.

Dommen ble onsdag ettermiddag forkynt for tiltalte i Trondheim fengsel der han har sittet i varetekt i snart ett år. Ifølge lagdommer Erlend Malvik Moen kan tiltalte ikke anke skyldsspørsmålet til Høyesterett fordi han nå to ganger er dømt for drapstrusler og drap.

- Jeg vil vente med å uttale meg om dommen inntil jeg har fått snakket med min klient, sier forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen som ikke hadde kommet gjennom sentralbordet i Trondheim fengsel da Trønderbladet ringte ham klokka 16.45.

Les også: - Sterk dødsangst

Dødskamp

Det var 28. september i fjor at Nilofer Naseri (27) ble funnet drept i leiligheten i Melhus sentrum. Hun var knivstukket flere ganger og kvalt. Ifølge aktor Unni Sandøy må det ha vært en dødskamp som pågikk over mange minutter. Tingretten beskrev drapet som voldsomt. Ifølge forsvareren bøyde ektemannen seg ned for å kysse sønnen sin farvel, og at kona så trodde at han tok tak i beina hennes. Tiltalte har sagt at han mistet besinnelsen, og at det oppsto et basketak der kona ble skadet. I lagmannsretten kalte han drapet for en plutselig hendelse.

Les også: Beklaget overfor Nilofers familie

Nilofer ble funnet liggende på gulvet av familien, og de hadde dratt til leiligheten etter at Nilofers ektemann hadde ringt til en bror av Nilofer. Ektemannen ble pågrepet ved Melhustorget, og i bilen satt den lille sønnen. Ektemannen erkjente i tingretten straffeskyld for drapet, men ikke for trusler. Han anket til lagmannsretten, og mandag og tirsdag ble saken behandlet av lagmannsretten.

Ønsket skilsmisse

I lagmannsretten avviste den tiltalte at han hadde framsatt drapstrusler overfor kona Nilofer i forkant av drapet. Nilofer ønsket skilsmisse fra ektemannen og hun fryktet at ektemannen ville kidnappe sønnen med til Afghanistan som er tiltaltes og Nlofers hjemland. Tiltalte og Nilofer var søskenbarn, og de beskrev ekteskapet som delvis arrangert. De giftet seg i Afghanistan i 2009, og Nilofer fikk ektemannen til Norge gjennom familiegjenforening i 2011.

I tingretten ble 28-åringen dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisning til sin sønn, 400.000 kroner til Nilofers mor og far samt 115.815 kroner i erstatning til Nilofes far i tillegg til dommen på 13 års fengsel. Erstatningssummen og oppreisningssummen har 28-åringen godtatt å betale.

Når det gjelder truslene, skriver lagmannsretten at alvorlige trusler i utgangspunktet gir en fengselsstraff på 15-30 dager, og at det er drapet som er helt dominerende når det gjelder straffeutmålnga. Øvre strafferamme for forsettlig drap er 15 år. I lagmannsretten sa aktor Unni Sandøy at påtalemyndigheten vurderte å ta ut titale for overlagt drap, men kom fram til at dette ikke kunne bevises.

Lagdommer Erlend Malvik Moen.