– Veggen på Flå kirke knakk sammen, men vi fikk reparert den igjen, forteller Andrea Dahlø.

Det var en ganske stor utfordring å lage kirka, og tårnet måtte balanseres på plass. Men kirka er gammel, så da må det tåles litt skjevheter, mener gruppa på fire som laget kirka.

Et stort prosjekt

– Alle husa skulle passe sammen i størrelse, så vi måtte ringe til kirkekontoret for å høre hvor høgt kirketårnet er, forklarer Johan Sandrød. Å lage Ler sentrum som pepperkakeby viste seg å bli et langt større prosjekt enn det var tenkt i begynnelsen. Melhus skolekorps gikk ut med invitasjoner til skoler og barnehager i forbindelse med «Jul i Melhus» lørdag 26. november. At plassen skulle begrense seg til 40 x 40 centimeter gikk raskt i glemmeboka, og skolen endte opp med et helt bord på utstillinga på biblioteket i Melhus rådhus.

– Først tok vi bilder av huset vi skulle lage, og så tegnet vi veggene på papp. Alt ble satt sammen sånn at det skulle stemme, og etterpå det kunne vi begynne å bake, forklarer Kenneth Hulsund.

Malin Raanes forteller om det som var vanskeligst med prosjektet.

– Det var å sette sammen vegger og tak. Lærerne ville vi skulle gjøre alt sjøl.

– Hva brukte dere som lim?

– Det var smeltet sukker. Vi prøvde med melis også, men det var ikke så bra, sier Malin.

Gav mersmak

Elevene på sjette trinn ble ikke lei, og har lyst til å bake pepperkakehus heime også. Andrea har lyst til å lage et tog, mens Kenneth tror kanskje det blir ferdigkjøpt.

– Vi kommer nok til å kjøpe hus, men jeg skal lage eget uthus i år, sier Kenneth.

Han syntes det artigste med hele prosjektet var å sette sammen delene. Men Johan har et annet svar.

– Det beste var å smake på deigen.

Både kunst og mattematikk

Lærer Ida Hvidsten sier at elevene gikk inn i prosjektet med liv og lyst.

– De har storkosa seg. Lært masse har de gjort også, og vi har brukt flere dager på arbeidet. Elevene har blitt bedre kjent i bygda si, og brukt mange av ferdighetene sine med å skape dette, forteller læreren.

– Samarbeid har de også lært mye om, sier assistent Eva Merethe Saltvik.

Torsdag var de på Melhus bibliotek for å overlevere kunstverket. De tok dagens matpause her, før de skulle ut på vandring i Melhus sentrum for å se på statuer og bautaer som befinner seg flere steder.

Økonomisk innbringende kan prosjektet kanskje også være.

– Prix-butikken på Ler har blitt stor og fargerik, så dette må jo være reklame for dem. Kanskje har vi sjanse for litt sponsing her, ler Ida Hvitsten.

John.Lerli@tronderbladet.no

982 60 455