– Drømmen er å leve av å levere egg fra hønseriet, sier Keiserås.

Eggproduksjon

Keiserås har 7500 høner, og han leverer egg til Nortura og selger lokalt. Likevel trenger han annet arbeid i tillegg for å brødfø seg. Han er en av mange som deltok på lokalmatsmøtet Melhus bondelag, Næringsforeningen i Trondheimsregionen og Melhusbanken arrangerte tirsdag kveld.

Les også: Heim til Singsås for å selge potet

– Møtet er et kjempebra tiltak, sier Keiserås.

Produksjon

To andre som drømmer om å levere lokalmat er Gints Liepins fra Latvia og Liudmila Koryakina. Liepins forteller at han ønsker å produsere matretter av kjøtt og kål på et kjøkken på Ler, og så selge produktene i et utsalg på Heimdal. Hans drøm er å selge mat fra de baltiske land. Selskapet har fått navnet Gourmet, og Liepins venter på godkjenning fra Mattilsynet.

Under møtet som ble holdt i Melhusbankens lokaler, kom det fram at det er stor interesse for enten å produsere selge eller servere lokalmat eller utdanne personer som kan ta hånd om lokalmat. Skjetlein videregående skole ønsker for eksempel noen som kan tilby servering og overnatting i helgene, mens andre håper på et landhandleri. Melhus er for øvrig fylkets største landbrukskommune, og banksjef Ragnar Torland mener Melhus ikke har utnyttet godt nok kommunens forutsetninger.

Nettverk

Planen var å komme fram til et felles navn og en felles logo, men det var ikke de frammøtte rede til. Flere navneforslag var oppe i lufta ifølge næringsforeningsleder Hans Petter Øien Kvam.

– Det kom inn mange gode navn. Disse skal tas inn i styringsgruppa, sier Øien Kvam.

Tirsdagens møte er den andre, og Øien Kvam forteller at over 70 til sammen har deltatt på møtene.

Les også: Helt fantastisk

– Folk er utrolig engasjerte, og det er et kjempegodt utgangspunkt, forklarer Øien Kvam.

Neste skritt er å få etablert et bedriftsnettverk, og nettverket skal ha møte etter vinterferien. Fram til da skal styringsgruppa drive arbeidet videre. Styringsgruppa består av representanter for Melhus bondelag, Melhusbanken, næringsforeninga, Astrid Sæther, representant for Konstadtunet, Fritz Arne Haugen og Cathrine Jakobsen.

Bondens marked

Datoene for Bondens marked, som er en gyllen anledning for lokalmatprodusenter til å profilere seg, er nå klar. Det første blir 23. april og det andre 24. september. Begge er i Melhus sentrum, og de eneste utenfor Trondheim i Sør-Trøndelag.

Næringsforeningsleder Hans Petter Øien Kvam er glad for det store engasjementet.