- Det er risikosport å ferdes på den avstengte delen av fylkesveg 651, sier assisterende prosjektleder Idar Lillebo i Statens vegvesen.

Stenger med maskiner

Statens vegvesen skal nå stenge fylkesveg 651 fysisk med maskiner for å hindre at folk går eller kjører på den avstengte veien.

- Folk kan møte på ei grøft en sen kveld. Vi ser at det er en del snikkjøring, sier Lillebo.

Leserinnlegg: Noen av kjøreforbudene virker som bortimot idioti

Det har vært eksempler på at folk har satt igjen bilen ved E6, og så gått oppover bakken.

Lillebo minner om at den avstengte delen er et anleggsområde, og at det er forbudt å gå der eller kjøre der. Imidlertid har ikke alle respektert dette, og vegvesenet har derfor sett seg nødt til å sette maskiner som stengsel.

Stengt i seks uker

9. oktober ble fylkesveg 651 mellom Hovsbrua i Soknedal sentrum og krysset mellom fylkesveg 651 og fylkesveg 653 ved Hanshus stengt. Fylkesveien er blitt stengt for å gi albuerom til bygging av Soknedalstunnelen. Statens vegvesen har planlagt å ha denne strekninga stengt fram til 20. november.

Lillebo forteller at vegvesenet ikke har myndighet til å bøtelegge folk for ulovlig ferdsel, men at de er i løpende dialog med politiet om reaksjoner for høy fart i anleggsområdet og ulovlig ferdsel.

- Vegvesenet har myndighet til å stenge veien fysisk, forklarer Lillebo.

Den gamle bygdaveien er blitt utbedret, og skal fungere som beredskapsvei for skolebusser og utrykningskjøretøy. For myke trafikanter er beredskapsveien de skal benytte mellom Soknedal kirke og Hanshus, minner vegvesenet om. Beredskapsveien er blitt stengt med ei grind. I stengeperioden blir det opp i to mil lang omkjøringsvei.

Bedre vedlikehold

Snøfallet førte til problemer med kjøreforholdene på mandag.

- Vi har gått opp ett trinn på vedlikeholdsklassen på omkjøringsveiene slik at det skal være bra framkommelighet, sier Lillebo.

Hovedinntrykket til vegvesenet er at de fleste respekterer at fylkesveien må være stengt på ei strekning i seks uker.

- Soknedalingene er tilpasningsdyktige, og vi retter en enorm takk for velviljen i byggeperioden, sier Lillebo.

Når fylkesveien blir gjenåpnet 20. november, vil den strekninga som har vært avstengt, være kjørbar. Lillebo forteller at det blir en endring på veistrekninga i form av en kurvatur.

Beredskapsveien går forbi et boligtun (bildet) og forbi et gårdstun. Den er stengt med ei grind.