Som en del av budsjettforliket torsdag, ble det vedtatt av AP, V, KrF og Bygdelista, at bemanningen på Singsås bo- og dagsenter nok en gang skal konsekvensutredes. Dette ble sist gjort i april, da kommunestyret hadde bestilt en utredning før et flertall vedtok blant annet å fase ned den faste døgnbemanningen i Singsås i løpet av 2018.

Nå må enhetsleder Kristin Grindstuen igjen utrede for politikerne, før de igjen skal ta en beslutning. Hun skriver i en melding at det skal de gjøre, dersom politikerne mener det er behov for det.

Les: Slik blir 2018-budsjettet

MÅ VURDERES IGJEN: I budsjettet som ble vedtatt av Ap, KrF, Venstre og Bygdelista, ble det satt krav om at den allerede vedtatte nedfasingen av bemanningen ved Singsås nok en gang skal konsekvensutredes.

Les også: - Ingen grunn til å samarbeide mer med Bygdelista

Mener endringer er nødvendig

Men: Hun mener fortsatt at endringene innen organiseringen av eldreomsorgen er helt nødvendige omstillinger og grep. Hvis de ikke tar grep, vil ikke Støren bo- og dagsenter som skal stå klart på senvinteren, ha ressurser til å driftes som det er tenkt, og dermed hente ut gevinsten som er færre sykehjemsplasser. For å klare dette, ble enheten i fjor bedt om å kutte sju millioner kroner over fire år. Hele poenget er å vri tjenestene, ifølge Grindstuen: Færre sykehjemsplasser, flere som bor hjemme lengst mulig. Og de med litt større pleiebehov og behov for heldøgns bemanning skal bo på Støren bo- og dagsenter.

– Dersom Pleie og omsorg ikke gjør nødvendige endringer, vil kommunen ha behov for 24 nye sykehjemsplasser i perioden fra 2021 til 2030. Og ytterligere 16 sykehjemsplasser fra 2031 til 2040. Til sammen 40 nye sykehjemsplasser gir behov for 46 millioner kroner ekstra for å drifte sykehjemmet. Og da har vi ennå ikke sagt noe om hjemmetjenestens behov.

Hun skisserer et behov for nye 22 omsorgsboliger i perioden 2021 til 2040.

Hjemmesykepleien under stort press

Grindstuen forteller om en hjemmesykepleie under stort press, og som trenger flere på vakt. Mange alvorlig syke bor hjemme, og de har mange utskrivningsklare pasienter som tidvis krever store ressurser. I dag er det kun én som går nattevakt i hjemmesykepleien, som skal gi pleie til alle hjemmeboende i kommunen hele kommunen.

– Det er ikke tilstrekkelig. Derfor vil nattressursen på Singsås bli tilført hjemmesykepleien, slik at den styrkes til to nattevakter per natt, sier Grindstuen.

Grindstuen tolker politikerne dit at de har et ønske om å beholde bemanningen på Singsås, mer enn at det er et reelt behov for videre utredning.

– Deler av døgnressursen ved Singsås bo- og dagsenter vil bli tilført Støren bo- og dagsenter og hjemmetjenesten. På senteret i Singsås vil de også ha personale til stede på dag- og kveldstid i form av hjemmetjenesten, i tråd med hver enkelt beboers behovsvedtak.

Singsås bo- og dagsenter

Grindstuen understreker at bemanningen på Singsås bo- og dagsenter per i dag er høyere enn det beboernes vedtak og hjelpebehov tilsier.

– Vi bestrider på ingen måte at tilbudet de får er godt, at det skaper trygghet og at det gis gode tjenester. Men vi må likevel ta innover oss at vi må bruke ressursene der det er størst behov.

Grindstuen håper hun klarer å skape en forståelse av at de som skal bo på Singsås bo- og dagsenter skal få sine hjelpebehov dekket av personale, enten av hjemmesykepleie eller hjemmetjeneste. Men at det ikke skal være en fast heldøgns bemanning på stedet. Og hun presiserer at hun ikke ser for seg at senteret vil bli stående tomt den dagen bemanningen er faset ned, slik flere beboere og pårørende har ment.

Vil ha dagtilbud og livsglede

Enhetslederen understreker at det er politikerne som tar avgjørelsene på hvilke tilbud kommunen skal prioritere. Samtidig har de bedt Pleie og omsorg om å effektivisere drifta, og gjøre de omstillingene som er nødvendige, slik at kommunen skal ligge på landsgjennomsnittet i KOSTRA-tall.

Politikerne fra alle fløyer og partier ga klart uttrykk for at de vil beholde aktivitetstilbudet i kommunen. Før budsjettet skulle vedtas ble dette skissert som noe av det som kunne bli skjært ned på, som følge av trangere budsjetter og nye oppgaver som krever mye. Politikerne vil også at aktivitetstilbudet skal organiseres med demenskompetanse.– Dette er helt i tråd med nasjonale føringer, og dette er et viktig tilbud til hjemmeboende, sier Grindstuen.

Politikerne vil også at prosjektet med å bli Livsgledesykehjem videreføres. Grindstuen synes også dette er en god og viktig prioritering.

Liten forståelse for soneinndeling

Partiene som Bygdelista, Senterpartiet, Høyre og Frp ønsker nok en gang å utrede og vurdere en såkalt soneinndeling av hjemmesykepleien. Det betyr at de har base på de ulike bo- og dagsentrene.

– Jeg har liten forståelse for at det politisk ennå ikke er forståelse for at soneinndeling i hjemmesykepleien ikke er besparende. Dette er ikke i tråd med kontrollutvalgets bestilling, revisjonsrapporter med anbefalinger og rapporten fra Agenda Kaupang, sier Grindstuen.

KrFs Øystein Digre var den eneste som kommenterte dette politisk, og han var ikke positiv til dette. Han mener det ikke vil være besparende, og at dette ikke er en god og hensiktsmessig måte å lede en stor organisasjon på.

– Medfører store endringer

Grindstuen uttrykker skuffelse over at politikerne ikke har funnet midler som de har satt av til å dekke inn de nye tiltakene og oppgavene som enheten har belyst at de har fått det siste året.

– Dette vil medføre store driftsendringer, da dette er tjenester enheten må drifte. Dette betyr ytterligere innsparinger på nesten fem millioner kroner i 2018.

For det som er helt sikkert, er at budsjettet og politikernes prioriteringer vil medføre harde og tøffe kutt i drifta innen Pleie og omsorg. Dette til tross for at budsjettet som torsdag ble vedtatt la én million kroner mer i potten til Pleie og omsorg, enn det som var rådmannens forslag. Grindstuen sier at de skal jobbe med dette framover, i dialog med ansatte og tillitsvalgte som blir berørt.

Kristin Grindstuen understreker at hun berømmer og takker de ansatte og lederne i enheten for den innsatsen de har lagt ned i det som har vært et svært krevende 2017.

– Vi har stått sammen i omstilling og endring. Alle ansatte uansett avdeling har mer eller mindre vært berørt av omstillingen. Takk for at dere yter gode tjenester og har brukerne i sentrum! sier hun.