Torsdag krasjet en skolebuss og en personbil ved Bakkgjerdet i Soknedal. Seks barn i barneskolealder satt i bussen.

STORT OPPBUD: Mange patruljer rykket ut til ulykken i Soknedal: Tre ambulanser, en luftambulanse, to politipatruljer samt to biler fra brannvesenet. Foto: Marthe Eid

– Ble ikke undersøkt

Men en forelder reagerer på dette. Vedkommende har snakket med flere av barna, som var på bussen, og alle forteller det samme: De ble ikke undersøkt eller fikk snakke med noen av helsepersonellet på stedet.

– Det var ingen som sjekket ungene på stedet. Det ble ikke engang spurt hvordan det gikk med dem før de ble sendt til skolen, sier forelderen.

Skryter av rektor

– Rektoren opptrådte meget bra, og bussjåføren gjorde det han skulle. Men jeg er betenkt over helse og politi. Her satt det seks små barn alene inne i bussen, sier forelderen.

Barna fikk ifølge forelderen beskjed om å holde seg inne i bussen etter sammenstøtet. Etter hvert kom det taxi, som kjørte dem ned til en ny buss, som så fraktet dem til skolen.

– Jeg skjønner at det blir fokus på sjåføren som er skadet i dette tilfellet, men jeg synes det er merkelig at helsepersonell ikke tok en sjekk på ungene, sier forelderen.

Barna var ute da helse kom

Erlend Sundland er avdelingssjef ved Ambulansetjenesten Trøndelag, og har sjekket opp saken med personellet som var på stedet. Til sammen var det tre ambulanser i tillegg til luftambulansen, som brakte den ene sjåføren til St. Olavs hospital.

– De som var der forteller at når de kom, var ungene allerede ute av bussen. De ble passet på av en taxisjåfør. Personellet gikk for å få oversikt, og prioriterte de andre som var såret. De brukte tid på å få ut sjåføren i bilen. I tillegg landet helikopteret langt unna, på grunn av terrenget på stedet. Da de hadde fått gjort unna dette, ser de at taxien er på vei til skolen med barna, forteller Sundland.

Han sier at helsepersonellet oppfattet at ungene var i fin form, og at dette så greit ut. Men vedgår at de kunne ha bedt barna bli igjen, til de var ferdig med å undersøke og hjelpe den sårede.

– Vanlig praksis å få oversikt

– Men burde de blitt holdt tilbake, til de fikk sjekket ungene?

– Det er jo vanlig praksis å få oversikt over alle involverte i en ulykke. Men i startfasen handler det om å finne de hardest skadde og få dem til sykehus. Men de kunne ha gitt beskjed om at ungene måtte passes på og holdes tilbake. Men det ble avglemt, og etter de var ferdige var de allerede på vei mot skolen, sier Sundland.

– Er dette sånt som kan skje?

– Det skjer nok jevnlig, særlig hvis det er mange pasienter. Vi finner de mest skadde først, og så tar vi det andre etterpå.

– Men dette er snakk om små barn, som også har opplevd noe dramatisk. Hva med å snakke med dem om det som har skjedd?

– Det blir mer et kommunalt ansvar å følge opp i ettertid, sier Sundland.

– Burde dette blitt håndtert annerledes?

– Jeg tenker at det å be barna vente til etter de hadde fått sikret den skadde, kunne vært en grei måte å gjøre det på. Samtidig var ikke dette en kraftig krasj, det var ikke bråstopp og stor energi. Så det var nok også med i beregningen. Men det er alltid en fordel å få oversikt over alle involverte.

Politiet forteller samme historie

Operasjonsleder Trond Volden ved Politiet i Trøndelag har også sjekket opp hendelsen med politipatruljene som var på stedet. Han forteller også at da politiet kom til stedet, var ungene på vei ned fra bussen og ulykkesstedet.

– De er da i ferd med å gå fra bussen, forbi helsevesenet som sjekker dem, og ned til en ny buss for å fraktes til skolen, sier Volden.

Volden sier at ifølge patruljene, sjekket helsepersonellet barna idet de gikk forbi. De så ut til å være i fin form, og ingen så ut til å ha fysiske skader.

– Så ble ungene kjørt til skolen, og vi varslet rektor. Der samlet de barna, snakket med dem og ringte opp foreldrene. Så dro politiet til skolen etterpå og snakket med både ungene og rektor.

Mange nødetater på stedet

Ole Petter Ustad på Heimdal politistasjon har undersøkt på generelt grunnlag hva som skjer hos nødetatene når de får inn melding om at en skolebuss er involvert i en ulykke. Han uttaler seg ikke om denne saken spesielt, men generelt om ulykker som involverer eksempelvis en skolebuss med mange barn.

Som Trønderbladet har skrevet var det tre ambulanser, luftambulanse, to politipatruljer og to biler fra brannvesenet på ulykkesstedet.

Han sier at de generelt prøver å sette inn godt med ressurser når de får melding om ulykker, for så å heller dimittere noen patruljer dersom det ikke er behov. Men de vurderer alltid meldingene som kommer inn. Her ble det tidlig klart at det ikke var snakk om alvorlige skader, og at alle i bussen så ut til å komme fra det uten fysiske skader.

– Hvis det er en alvorlig ulykke, vil vi varsle kommunene kriseteam raskt.

– Blir det automatisk satt inn flere ressurser når det er barn i en skolebuss involvert?

– Nei, ikke automatisk. Men hvis et åpenbart er en alvorlig ulykke, blir det noe annet. Da varsles alt som varsles kan. Men her var det ganske mange involvert, da rykker vi ut med mer enn det man trenger. Så skalerer vi heller av. Det er måten vi liker å gjøre det på.