Denne internasjonale æresbevisningen får han blant annet for sitt arbeid med å fremme studieringen og demokratiske læringsformer i norsk og europeisk voksenopplæring.

– På egne vegne er jeg stolt av å bli lagt merke til på et så stort og viktig felt. Også er jeg stolt av hvordan voksenopplæringen høster stadig mer oppmerksomhet og anerkjennelse, sier Sturla Berkaker.

Blant Nordens fremste

Bjerkaker har gitt ut flere bøker om demokratiske læringsmetoder og er blant Nordens fremste pådrivere for dialogbasert læring. De siste 17 årene har han vært generalsekretær for Voksenopplæringsforbundet i Norge. Der arbeider han daglig med å gi bedre vilkår for kurs og opplæring gjennom studieforbund og frivillige organisasjoner.

– Det demokratiske elementet i læring har alltid vært viktig for meg. Læring kan ikke betraktes isolert, det må ses i sammenheng med folks mulighet til aktiv samfunnsdeltakelse, sier han.

Til inspirasjon

IACE Hall of Fame har eksistert siden 1996 og er en non-profit organisasjon med tilknytning til Universitet i Oklahoma, USA. En jury bestående av fremtredende pedagoger og ledere kommer årlig sammen for å velge ut hvem som fortjener en plass i det gjeve selskapet.

Hittil har litt under 300 ledere og pedagoger fra 28 land fått plass i Hall of Fame. Formålet med utnevnelsene er å synliggjøre betydelige bidragsytere til fagområdene videreutdanning og voksenopplæring, og la deres eksempel inspirere en ny generasjon av pedagoger og ledere.

Sturla Bjerkaker har vært generalsekretær for Voksenopplæringsforbundet i Norge de siste 17 årene. Foto: Hilde Søraas Grønhovd/VOFO