Mandag var det en skogbrann i naturreservatet Litjbumyra i Meldal. Området ligger nært området Næve på Gåsbakken, hvor kommunegrensa mellom Meldal og Melhus går. Brannmannskaper fra både Meldal og Gåsbakken ble sendt ut. Meldingen om brannen kom klokka 12.45, og like før klokka 14 meldte politiet på Twitter at brannmannskapene hadde kontroll på brannen.

ULMING: I underkant av 20 mannskaper jobbet for å berge brannen i å nå skogen.

Sikret bevis

Tor Haugan er lensmann ved Orkdal lensmannspolitidistrikt, og forklarer at de har sikret beviser:

– Det er tatt en del foto og avhør på stedet, men de rapportene må vi lese først for å se hva som skjer videre. Det er for tidlig å si noe om hva som vil bli utfallet av denne brannen, saken er ikke ferdig etterforsket enda, forteller han.

Jarle Blokkum ved Gåsbakken brannstasjon forteller at de hadde komplikasjoner med hvilken vei de skulle velge for å ta seg til brannstedet på mandag.

UTSTYRT: Tungt utstyr og mannskaper rykket mandag ut til meldinga om en skogbrann i Meldal.

Dugnadsånd

– En lokal person stilte opp med båt for oss, sier Blokkum.

Bjørn Olve Kjøsen fra Gåsbakken dro hjem på mandag, og lastet båten opp på hengeren. Videre var han rask ute med å få kjørt båten ut i vannet, her sto han klar for å frakte både utstyr og brannmannskaper. Alternativet for Blokkum og gjengen ville vært og gått gjennom skogen med det tunge utstyret, og det kunne fort ha tatt en halvtime med bare gåinga.

– Dugnadsinnsatsen fungerer på Gåsbakken enda, sier Blokkum.

DUGNAD: Egil Lillebudal og Jon Olav Næve fra Gåsbakken fant to gamle bøtter, som de løp med seg inn mot brannområdet på mandag.

Kjempet mot flammene

Videre informerer Blokkum at den største utfordringa var å få fraktet utstyret, og at det var mye bæring med tunge løft. Han sier videre at det ville blitt nødvendig med bistand fra lufta, dersom brannen hadde fått utviklet seg mer.

– Det trengs slettes ikke å bli fyrt opp bål i naturen nå. Det er forbudt, og det har det vært i hele sommeren. Generelt er det også et forbud om å fyre opp bål i skog og mark mellom 15. april og 15. september, forteller han.

ETTERSLOKKING: Erik Gorset Bakk rykket ut fra Gåsbakken brannstasjon. Han bor selv i området det begynte å brenne, men var uviten om brannen før alarmen gikk.

På mandag jobbet Egil Lillebudal ute, straks fikk han besøk av en løpende nabo som ropte om at det brant i skogen. Egil og de andre naboene avsluttet arbeidet, og tok med seg det de fant av utstyr.

– Vi holdt på konstant i cirka 45 minutter, sier Egil.

VARMT: Jarle Blokkum poengterer at man slettes ikke burde fyre opp bål ute nå. - Det er forbudt, sier han.

Oppdaget bålbrenning

Tida gikk fort, og de legger til at det var flaks at utfallet ikke ble værre. Egil og nabo Jon Olav Næve kommenterer at det kunne blitt en kjempebrann.

– Vi klarte så vidt å holde på det helt til brannvesenet kom, forteller Næve. Dagen før, på søndag, hadde Egil Lillebudal og kona gått tur nettopp i dette området. Da hadde de luktet røyk, og oppdaget at det brant i en stokk. Der hadde det tydeligvis overnattet noen fiskere natta før, som hadde fyrt opp bål.

– Den slukket vi, i tillegg var det noen glør i ei fururot. Vi hadde noen plastposer med oss, så vi bar opp mye vann og slokket dette. Vi satt der lenge etterpå for å forsikre oss om at det var slokket, og trodde det var i orden. Men det viste seg at det ikke var, nei, sier Lillebudal.