Les hva speiderne selv forteller

Som et ledd i hundreårsfeiringa arrangerte Norges speiderforbund og KFUM –KFUK landsdelsleir på Ytterøy. Nesten åtte hundre speidere og ledere har nå bodd en hel uke i telt og lavvo. Melhus speidergruppe deltok med en patrulje på åtte speidere og tre ledere. Bare to av speiderne hadde deltatt på leir før, så dette var spennende.

Vi kom oss over med ferga og ble tilvist vårt tun. Fire og fire patruljer delte et tun, og fikk de samme patruljenavnene som ble brukt for hundre år siden; Spove – Okse – Ravn og Ulv. Melhuspatruljen ble Ulv. De tre andre patruljene kom fra Stjørdal speidergruppe. Den første dagen gikk med på å surre sammen bord, sette opp telt og lavvoer og hente ved og vann. En vanlig dag begynte med revelje klokka halv åtte. Da må alle opp og stille i full speiderdrakt til flaggheis klokka åtte.

Deretter var det frokost og rydding av telt og utstyr til tuninspeksjon klokka ni. Kvart over ni var det morgensamling.

Så begynte dagens program, som var ulikt dag for dag, Det kunne være blant annet speiderfotball, sikkerhetskurs og aktivitetstorg, som besto av aktiviteter som bygging av sugerørkonstruksjoner til stabling av bruskasser. Kristian i patruljen greide å sette femten kasser under seg før stabelen veltet og sikkerhetstauet berget han. Rekorden var atten, det er seks meter til værs! Klokka ett var det lunsj i tunet, og så nye aktiviteter fram til middag, som vanligvis var klokka fem. På kvelden er det leirbål, med sang, underholdning og rop. Leirbål varierer fra patruljeleirbål, til tunleirbål med naboene eller felles leirbål med hele leiren.

På tirsdag dro ulvepatruljen fra Melhus ut på haik, det vil si en overnattingstur bort fra leiren uten ledere. Det er ulike poster som må gjøres underveis. På grunn av skogbrannfaren ordnet leirvaktene middag til alle på overnattingsplassen. Det var en sliten, men stolt patrulje som kom inn neste dag. Fredag på leir er vanligvis besøksdag og markedsdag. Da veksles penger inn i leirpenger som kan brukes på markedet. Her kommer kreativiteten fram, alt fra karuseller av tre til hårklipp, drosjetjeneste med vogn, salg av vafler, kaffe eller trønderskrøner og mye annet. Det var også et flyktningespill. Tunene var enten flyktninger eller soldater som skulle skaffe ris og selge det. Alle pengene som kom inn på markedet gikk til et arbeid for flyktninger i Burma som organisasjonen Partners arbeider med.

Dette høres kanskje slitsomt ut, men det ble nok tid til isspising og bading ved siden av. Leiren lå fint til slik at det var bare fem minutters gange til stranda. Varmen og godværet ble faktisk den største utfordringa. Å få nok drikke og solkrem ble viktig. Ikke det at det ikke var regn, to kraftige tordenbyger ga barduner og telt en skikkelig omgang, men de sto.

En skulle tro at speiderne forsvant inn i lavvoene når det regnet slik, men da dukket de opp i badetøy og var ute i regnet. Å være ute i ti minutter med regn var en del av et leirmerke som kunne tas.

Så kom det siste leirbålet, og alle patruljene som hadde utmerket seg ble ropt opp. Det var beste patrulje på haik, i turneringer, i patruljeløpet og på markedet.

Overraskelsen ble stor da Ulv fra Melhus fikk andreplassen i Beste-patrulje-turneringen. Vi i Melhusspeiderne hadde ikke satset på noe trofe, men var innstilt på å ha det morsomt.Overraskelsen ble stor da Ulv fra Melhus fikk andreplassen i Beste-patrulje-turneringen. Vi i Melhusspeiderne hadde ikke satset på noe trofe, men var innstilt på å ha det morsomt.

At vi da fikk andreplassen i konkurranse med 84 andre patruljer fra hele midt-Norge og nordover, kom som en overraskelse. Men som Baden-Powell sa, er det ikke morsomt, er det ikke speiding.

Og morsomt har det vært, nye venner har det blitt og nye merker å sy på leirbålskappa. Dessuten er det plass til mange flere, det er ny landsleir om to år, i Åndalsnes, og da er det nye muligheter til å prøve leirlivets gleder og strabaser.

Jardar Loeng Grilstad Peff(patruljefører)

Maja L Heyerdahl ass nestpatruljefører

Kristian Bergheim

Gøran Foss Belsås

Joacim Berget

Håkon Levi Skarsem

Line Talsnes

Chris Endre Tjelle

Ledere

Liv Tove Talsnes

Bjørn Steffen Norvik

Arne Skarsem

Den siste lederen var med i leirstaben Me

Patruljen bygger tårn av sugerør som ledd i patruljekonkurransen
Her får Ulv fra Melhus de siste opplysninger før haiken
Her kommer patruljen tilbake til leiren et døgn senere
Leiren sett fra øst, nesten 800 mennesker bor her en uke.
Stjørdal steker pizza på bål og vi er invitert til felles leirbål
Koselig besøk hos naboene, Stjørdalsgruppa
Melhus Ulv får andrepremien for Beste patrulje på leiren.
Her er patruljen tilbake ved speiderhuset i Melhus. Fra venstre foran: Håkon Levi Skarsem – Gøran Belsås – Line Talsnes. Midt: Jardar Loeng Grilstad – Chris Endre Tjelle – Kristian Bergheim – Joacim Berget. Bak: Arne Skarsem – Bjørn Steffen Norvik – Maja L Heyerdahl - Liv Tove Talsnes.